Tårevåt støttekonsert for ALS-syke Svein Ove:

– Det Linea har gjort er fantastisk

12 år gamle Linea ville bekjempe muskelsykdommen ALS med musikk. Lørdag fikk hennes ALS-syke venn og 600 fremmøtte et minne for livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag ble en helt spesiell kveld for 12 år gamle Linea Midtbø Helgestad, hennes ALS-syke venn Svein Ove Falkevik og 600 fremmøtte i kulturhuset i Måløy.

For som TV 2 tidligere har fortalt, nektet Linea å sitte stille da hun fikk beskjed om at hennes gode venn hadde fått den dødelige muskelsvinnsykdommen.

– Pappa sa til meg at vi kunne samle inn 500 kroner til ALS-forskning, men da sa jeg nei. Vi skulle lage en stor konsert med pengeinnsamling og hele pakka, sa den driftige 12-åringen.

Til tross for aldersforskjellen, utviklet det seg nemlig et varmt vennskap mellom de to. Svein Ove jobbet i mange år i leketøysbutikken der Linea var fast inventar.

Pengene går til ALS-forskning

Dermed var det ikke snakk om å gi opp da Svein Ove fikk diagnosen. Lørdag kveld var det fullsatt sal i Måløy, der lokale og kjente artister spilte til ære for Svein Ove og ALS-syke landet rundt. Alle inntektene fra konserten går til forskning på den uhelbredelige muskelsykdommen.

– Det er helt fantastisk det Linea har gjort. Det er rett og slett rørende. Jeg har ikke ord, sier Svein Ove.

På slaget 18.00 gikk første artist på scenen. Først ut - Linea selv, med Colplay-låten "Fix you".

Både Linea Midtbø Helgestad (12) og Svein Ove Falkevik var spente og gledet seg svært mye i timene før den store støttekonserten. 
Både Linea Midtbø Helgestad (12) og Svein Ove Falkevik var spente og gledet seg svært mye i timene før den store støttekonserten. 

Se de rørende øyeblikkene i reportasjen i videovinduet øverst.

Sjelden og ukjent

ALS er en sykdom som rammer svært få, men når man først får diagnosen, så rammer den hardt. I Norge er det mellom 300-400 personer som har sykdommen.

Amyotrofisk lateralsklerose er en sykdom som i tiltakende omfang ødelegger nerver i ryggmarg og hjerne. Dette fører til at musklene i kroppen blir stadig svakere. Til slutt er man ikke i stand til å puste, og de fleste lever i 3-5 år etter at diagnosen er stilt.

Siden sykdommen rammer såpass få, er det ikke like utbredt forskning på ALS som for eksempel kreft. Det ville Linea og resten av Måløy-bygda gjøre noe med.

På slutten av lørdagskvelden, ble det klart at konserten hadde gitt minst 400.000 kroner til ALS-forskning.

– Det var det som var målet

– Fantastisk. Dette var bare så rørende. Det er så utrolig viktig at man kan bidra til å finne ut mer om denne sykdommen, sier Svein Ove etter konserten, tydelig rørt til tårer av Linea som hadde tatt initiativ til arrangementet.

– Jeg ville glede ham. Det var det som var målet! sier hun og smiler.