PÅ FRIERFERD: President Donald Trump møtte lørdag Saudi-Arabias Kong Salman bin Abdulaziz al-Saud i Riyadh
PÅ FRIERFERD: President Donald Trump møtte lørdag Saudi-Arabias Kong Salman bin Abdulaziz al-Saud i Riyadh Foto: Mandel Ngan/AFP.

Trump spikrer gigantisk våpenavtale i Saudi-Arabia

USA og Saudi-Arabia skal inngå våpenavtaler verdt nesten 930 milliarder kroner under Donald Trumps besøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Presidenten ventes å signere avtalene under oppholdet i Riyadh, bekrefter en tjenestemann i Det hvite hus lørdag. Våpen og forsvarsmateriell med en verdi på nesten 110 milliarder dollar skal tilfredsstille Saudi-Arabias forsvarsbehov, heter det.

Saudi-Arabia står i spissen for en militærallianse som i over to år har bombet det lutfattige nabolandet Jemen, der millioner av mennesker står på randen av sultkatastrofe.

Saudi-Arabias krig er rettet mot jemenittisk houthi-milits. Houthiene antas å få støtte fra sjiaislamske Iran, som er det sunniislamske kongedømmets største rival i regionen.

«Iranske trusler»

– Denne pakken med forsvarsmateriell og -tjenester skal støtte opp om den langsiktige sikkerheten til Saudi-Arabia og golfregionen i møte med iranske trusler, sier en ikke navngitt tjenestemann i Trumps reisefølge.

Våpenavtalen skal også styrke kongedømmets «evne til å bidra til antiterroroperasjoner rundt om i regionen, og dermed redusere byrden på det amerikanske militæret til å utføre disse operasjonene», tilføyer tjenestemannen.

USA er fra før Saudi-Arabias største våpenleverandør og gir landet etterretningsbistand i krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen.

Saudi-Arabia oppga tidligere i vår å ha gjennomført over 90.000 flyangrep mot mål i Jemen siden mars 2015.

Anklager om krigsforbrytelser

Det mektige kongedømmet har høstet skarp internasjonal kritikk for krigføringen, som ifølge FN har kostet over 10.000 mennesker livet.

I tillegg er over 40.000 såret i krigen, som har drevet 3 millioner på flukt og bidratt til en omfattende sultkatastrofe.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein anklager Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser, og det samme gjør Amnesty International og Human Rights Watch.

(©NTB)