Lå an til 6. plass, men etter 96 minutter i sesongens siste kamp ble det skapt historie

Den franske Ligue 2-klubben Amiens, hjembyen til den nyvalgte presidenten Emmanuel Macron, har aldri vært i toppdivisjonen før.

Reims-Amiens 1-2

Et frispark i det 96. spilleminuttet borte mot Reims endte til slutt hos Emmanuel Bourgaud, som banket inn vinnermålet med kampens siste spark på ballen.

På det tidspunktet lå Amiens an til å ende på sjetteplass. Nå ble det opprykk.

Det er første gang i Amiens' 116 år lange historie at de skal spille i Ligue 1. Spillere og støtteapparat gikk bananas og kunne nesten ikke tro hva som hadde skjedd.

Se scoringen og gledescenene øverst i artikkelen.

Dette er Amiens andre opprykk på to år. Klubben har steget nesten like raskt i fotballhierarkiet som bysbarnet Emmanuel Macron har gjort i politikken. Han vant nylig det franske presidentvalget.

Helt åpent før avslutningen

Før fredagens siste seireunde var det knyttet stor spenning til opprykksplassene i Ligue 2. Hele seks lag kunne snappe de to plassene som ga direkte opprykk.

Strasbourg ledet med 64 poeng. De slo Bourg-Péronnas og vant divisjonen. Klubben har kjempet seg tilbake fra økonomisk havari i 2011, som førte til at de ble plassert i femtedivisjon.

Amiens og Troyes hadde begge 63 poeng, men Amiens hadde to mål bedre målforskjell. Og det ble et opprykksdrama av de sjeldne mellom de to klubbene.

Troyes sikret seg 3-2-seier borte mot Sochaux med en scoring i det 88. minutt. På det tidspunktet stod det 1-1 i Amiens' kamp og Troyes lå på opprykksplass.

Men så kom scoringen i det 96. minutt for Amiens. Den løftet dem fra sjetteplass til direkte opprykk. Nå må Troyes spille kvalik mot laget som blir nummer 18 i Ligue 1. Det avgjøres lørdag kveld.

Amiens klubbpresident Bernard Joannin var fra seg av glede etter opprykket.

– Det er et fantastisk øyeblikk. Jeg så et lag som kjempet igjen. Da sesongen startet, var ambisjonen å unngå nedrykk. Nå er vi i Ligue 1, sa han ifølge BBC.

Unik lagånd

Før sesongen kalte bladet France Football Amiens for «geiter» i sin vurdering. Den artikkelen ble hengt opp i garderoben og skapte en lagånd som nå hjalp dem til opprykk.

Christophe Pelissier (51) er teneren bak bragden. Han roses for å ha skapt et unikt samhold i laget siden han tok over i 2014.

Pelissier kom fra et annet fotballeventyr. Sammen med tidligere landslagskeeper Fabien Barthez førte han Luzenac, en landsby med 650 innbyggere, til Ligue 2 i 2014. Men Det franske fotballforbundet nektet å gi rom for klubben fordi de ikke hadde et godt nok stadion.

Klubben ble oppløst, og Pelissiers skjebne førte ham til Amiens, som er en by i Picardie-regionen nord i Frankrike.