Stor sannsynlighet for flom flere steder: – Det smelter kraftig nå

Stigende temperaturer gir økt snøsmelting i fjellet. Nå er det varslet mulig flom flere steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er sendt ut flomvarsel i Trøndelag, Oppland, Hedmark og Buskerud denne helgen. Det kom mye regn, og mer enn ventet, på Sørlandet og Østlandet torsdag 18. mai, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Stigende temperaturer gir økt snøsmelting i fjellet, og, ifølge flomvarselet, har vannføringen i de store vassdragene økt betydelig.

Økt nivå
Det er varslet flom på gult nivå, noe som krever oppfølging og kan medføre skade lokalt.

– Det kom en god del snø helt på tampen av denne vinteren her, og det er varslet temperaturer rundt 20 grader de neste dagene, så det kan hende det smelter ganske kraftig nå, sier TV 2s værsjef, Eli Kari Gjengedal.

Sammen med snøsmelting har mye regn ført til flomvannføring i mange vassdrag på indre strøk, fra Aust-Agder i sør til Sør-Trøndelag i nord, opplyser NVE.

– Det er på nivå 2, så det er ikke en fare for at alt går over sine bredder og det som verre er. Men det kan komme en del lokale oversvømmelser og den type ting, så det er greit å være obss, sier Gjengedal.

Mye snø
I elvene som kommer fra Finnmarksvidda og høyereliggende vassdrag i Nord-Norge for øvrig, er det opp mot 80 prosent sannsynlighet for vårflom på oransje nivå.

Det vil si en flom som kan medføre alvorlige skader, opplyser NVE.

– Hvor stor flommen blir er imidlertid helt avhengig av været framover. Det ventes snøsmelting i fjellet, men moderat med nedbør de nærmeste dagene. Dette vil fortsatt gi flomvannføringer i noen av de større elvene. Hva som vil skje videre framover er helt avhengig av været. Hvis det kommer mer kraftig regn, kan det bli stor flom også der det er lite snø, sier Inger Karin Engen, hydrolog og flomvarsler i NVE.