Politiet er til stede på Tøyen etter melding om slagsmål mellom flere personer fredag kveld.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Politiet er til stede på Tøyen etter melding om slagsmål mellom flere personer fredag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Oslo-politiet: – Ser stadig at det avtales slåsskamper og at skadde ligger igjen

Fredag barket flere gjenger sammen i to ulike bydeler i Oslo. Avtalte slåsskamper blant væpnede unge er et økende problem, sier politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en svært travel kveld for Oslo-politiet fredag.

Klokken 20.11: Politiet melder om at 10-15 personer slåss på Tøyen øst i Oslo og at noen lå på bakken og ble sparket.

Fire personer ble skadet, men ingen alvorlig. Vitner hadde fortalt at flere av de involverte var bevæpnet med kniver og macheter.

– Dette var stort sett gamle kjenninger av politiet, voksne folk i 20-30-åra, forteller operasjonsleder Tor Jøkling til TV 2.

– Mye tyder på at slagsmålet var avtalt på forhånd, sier operasjonslederen.

Politiet er til stede på Furuset etter melding om slagsmål mellom flere personer fredag kveld.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Politiet er til stede på Furuset etter melding om slagsmål mellom flere personer fredag kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Klokken 21.12: Politiet melder at 20 personer slåss på Furuset, blant annet med balltrær. Flere personer er også her skadd, og politiet opplyser at det er mindreårige av utenlandsk opprinnelse fra Oslo og drammensområdet som er involvert i masseslagsmålet.

En person hadde fått bruddskader i ansiktet, og fraktet til sykehuset.

– Vi ser ingen sammenheng mellom disse hendelsen. De fleste som barket sammen på Furuset var i 15-16-årsalderen.

Avtaler å møtes

Den erfarne operasjonslederen forteller at det har blitt et vanlig modus at ulike gjenger avtaler å møtes. Bevæpning har blitt vanlig i slike sammenhenger.

– Jeg har jo jobbet noen år med dette, og vi ser at det stadig oftere blir avtalt med større gjenger som møtes for å slåss. Det er modusen.

Politiet valgte å bevæpne seg da de rykket ut til begge slåsskampene. Noe annet ville vært uaktuelt så lenge vitner forteller at gjerningspersonene er væpnet med kniver, macheter og balltre.

– Vi blir ikke lenger overrasket når vi får melding om at det er sett kniver og andre typer våpen i disse miljøene. Vi bevæpner oss for å ivareta våre mannskapers sikkerhet og tredjepersoners sikkerhet, forklarer Jøkling.

– Det viser seg gang på gang at folk blir liggende igjen skadde, sier operasjonslederen.

Unge rekrutteres til gjenger

Som TV 2 tidligere har fortalt, er nyrekrutteringen av unge gutter til de kriminelle gjengene i Oslo stor. Oslo-politiet øker innsatsen for å stoppe rekrutteringen - blant annet mot en gjengen Young Bloods.

– Denne gjengen bruker vold og trusler for å utnytte ungdom. Det er vi veldig lite glad i, fortalte Rune Swahn, som leder politiets avsnitt for Spesielle Operasjoner, til TV 2 i mars i år.

Noen av gjengens sentrale medlemmer har vært involvert i skyting midt i Oslo sentrum, topedovirksomhet og kidnapping.

Operasjonsleder Jøkling bekrefter at han i sin posisjon som koordinator av politiinnsatsen på operasjonssentralen, registrerer nyrekrutteringen.

– Det ser ut som det er god rekruttering til disse miljøene, sier Jøkling til TV 2.

Barn skjøt med softgun

Fredag kveld rykket også politiet ut til Trosterud i Oslo etter melding om observasjon av et våpen. En nabo mente han hadde sett en gjeng med en softgun.

Da de kom frem viste det seg at det var en gjeng med barn som satt ved et bord og avfyrte skudd med en softgun på rundgang.

Eieren av softgunen var en 13 år gammel gutt, og politiet fulgte ham hjem og ga beskjed om at våpene ikke skulle utenfor husets fire vegger, sier operasjonslederen.

– Patruljene vurderte det sånn at det holdt mem en alvorsprat, sier Jøkling.