Presekorps utenfor Det hvite hus i Washington.
Presekorps utenfor Det hvite hus i Washington. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Washington Post: Trump-rådgiver granskes i Russland-saken

En person nær president Donald Trump skal være i etterforskernes søkelys.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rådgiver i Det hvite hus granskes i etterforskningen av antatt samarbeid mellom Russland og Donald Trumps valgkampteam, ifølge Washington Post.

Avisa siterer ikke navngitte kilder med kjennskap til den strafferettslige granskingen og skriver at etterforskerne ser spesielt på en nåværende Trump-ansatt.

– En person nær presidenten

Det viser at granskingen har nådd de innerste regjeringskontorene, mener Washington Posts kilder, som omtaler personen som nær presidenten.

Justisdepartementet utnevnte denne uka tidligere FBI-direktør Robert S. Mueller som spesialetterforsker med ansvar for etterforskningen av russisk innblanding i amerikansk politikk.

Fra før granskes anklagene av FBI og etterretningskomiteene i Senatet og Representantenes hus.

Mueller nyter stor respekt i Washington, og er den eneste FBI-direktør som har blitt utnevnt av to ulike presidenter fra ulike partier. Han satt i jobben i 10 år, og er kjent for å være svært grundig og uavhengig. Han har også hatt et tett samarbeid med den nylig oppsagte FBI-direktøren James Comey tidlig i karriæren.

Omtalte Comey som skrulling

Donald Trump skal ha fortalt russere på besøk i Det hvite hus at James Comey var gal, og at sparkingen av FBI-sjefen lettet trykket, ifølge New York Times.

– Jeg sparket nettopp FBI-sjefen. Han var gal, en skikkelig skrulling (nut job), sa Trump ifølge et dokument som The New York Times refererer til.

Avisa har fått tilgang til dokumentet via en ikke navngitt amerikansk tjenestemann.

– Jeg var under stort press på grunn av Russland. Det har avtatt. Jeg er ikke under etterforskning, skal Trump ha sagt videre.

Samtalen skjedde dagen etter at Trump sparket Comey, da han hadde besøk av blant andre Russlands utenriksminister Sergej Lavrov på Det ovale kontor.

(NTB/TV 2)