Richard Rojas fra Bronx i New York er drapstiltalt etter å ha kjørt bilen sin inn i folkemengden på Times Square. 
Richard Rojas fra Bronx i New York er drapstiltalt etter å ha kjørt bilen sin inn i folkemengden på Times Square.  Foto: Jefferson Siegel

Føreren av bilen på Times Square skal ha uttalt at han ville drepe alle

Richard Rojas (26) skal ha uttalt at han ville drepe alle, og at politiet burde ha skutt ham for å stanse ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Richard Rojas møtte i retten etter ha ha kjørt en bil inn i folkemengden på Times Square i hjertet av New York torsdag.

Aktor i saken fortalte for retten at Rojas i avhør har forklart at han har sagt at han ville drepe alle sammen, og at politiet burde ha skutt ham for å stanse ham.

Rojas er siktet for drap, men politiet utelukker terror som motiv. Han erklærte hverken skyld eller ikke skyld under rettsmøtet fredag.

Alyssa (18) drept

Alyssa Elsman (18) fra Michigan var på ferie i New York. Hun ble drept og 22 andre ble skadet. Blant de skadde er Alyssas13 år gamle søster.

Det er lagt blomster og hilsner til Alyssa Elsman som ble drept på Times Square.  REUTERS 
Det er lagt blomster og hilsner til Alyssa Elsman som ble drept på Times Square.  REUTERS  Foto: Mike Segar

Tilstanden er kritisk for tre av de skadde som fikk hodeskader.

Ifølge to politikilder har føreren av bilen forklart at han hørte stemmer og trodde han skulle dø i forkant av hendelsen torsdag.

Dopet på «englestøv»

Mannen har også testet positivt på det narkotiske stoffet PCP, også kalt englestøv, ifølge CNN. Han skal ha framstått som dopet mens han ble arrestert.

TV-kanalen skriver at mannen har sagt at Gud ba ham gjøre det han gjorde.

– Basert på informasjon vi har på nåværende tidspunkt, er det ingen indikasjoner på at dette var en terrorhandling. Men når det er sagt, vi forsterker nå politiets tilstedeværelse ved viktige severdigheter i byen, sa New Yorks ordfører Bill de Blasio på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Han la til at bilføreren er en 26 år gammel mann fra Bronx i New York som tidligere har tjenestegjort i den amerikanske marinen.

Senere opplyste politiet at mannen er blitt siktet for drap og 20 tilfeller av drapsforsøk.

Veteran

Rojas vervet seg til marinen i 2011, og skal ha tjenestegjort på USS Carney.

Han skal ha tilbrakt to måneder i militærfengselet i Charleston i 2013. Ukjent av hvilken grunn. I 2014 ble han dimmitert.

En nabo av Rojas forteller at 26-åringen ikke var den samme etter at han dimitterte, og så sent som forrige uke ble han pågrepet for å ha truet noen med kniv fordi han trodde identiteten hans var stjålet.

Etter hendelsen på Times Square ble mannen raskt tatt hånd om og promilletestet. De første prøvene viste at han ikke var alkoholpåvirket, men det ble gjort flere prøver for å se om han hadde brukt narkotika.

– Den 26 år gamle amerikanske statsborgeren Richard Rojas fra Bronx er pågrepet. Han er tidligere straffedømt og har to tilfeller av kjøring i ruspåvirket tilstand på rullebladet, sa New Yorks politimester James O'Neill på pressekonferansen like etter hendselen.