Spesialenheten ber om 21 års fengsel for eirik Jensen:

– Jensen mener påstanden er like hårreisende som tiltalen

OSLO TINGRETT (TV 2): Spesialenheten mener Eirik Jensen fortjener lovens strengeste straff – Elden er usikker på om bevisene holder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nøyaktig seks timer etter at Spesialenheten for politisaker startet sin sluttprosedyre i Oslo tingrett, la aktor Guro Kleppe ned påstand om lovens strengeste straff for eks-polititoppen Eirik Jensen. 21 års fengsel.

Jensen vil, hvis han blir dømt, få fratrekk for 111 dagers utholdt varetekt. Spesialenheten ber også om at det inndras over 2,4 millioner kroner fra Jensen, som de mener stammer fra straffbare handlinger.

Eirik Jensen er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av 13,7 tonn hasj.

– Ikke slik en straffesak skal bygges opp

Hans forsvarer, John Christian Elden, er ikke overrasket over straffepåstanden fra Spesialenheten.

– Påstanden var strengt tatt som forventet med den tiltalen de har tatt ut. Slik som Spesialenheten ser på saken, så er det ikke så mye annet å regne med. En annen ting er spørsmålet om bevisene holder for den påstanden. Det mener vi at de ikke gjør, sier Elden til TV 2.

Eirik Jensen har helt siden han ble pågrepet nektet straffskyld for det han nå er tiltalt for. Elden er heller ikke imponert over prosedyren fra Spesialenheten.

– Jeg synes det var veldig mye «vi synes», «vi mener» og «vi tror», og det er ikke slik en straffesak skal bygges opp. Den skal bygges opp på konkrete bevis – det man kan bevise at har skjedd.

– Hårreisende påstand

– Hva tenker din klient om påstanden?

– Han synes jo at påstanden er like hårreisende som tiltalen. Han mener at det ikke skulle vært tatt ut tiltale mot ham, så det er klart at han er uenig i den.

Elden sier at Jensen likevel ikke er overrasket, sett i sammenheng med den alvorlige tiltalen som ble tatt ut mot ham.

Ber om 18 år for Cappelen

Statsadvokat Lars Erik Alfheim mener Gjermund Cappelen bør dømmes til 18 års fengsel. Han sa i retten at tilståelsen til Cappelen bør gi ett års strafferabatt, mens det at han forklarte Jensens omfattende rolle bør gi ytterligere to års fratrekk.

Han var likevel noe kritisk til Cappelens tilståelse.

– Jeg mener at Gjermund Cappelen ikke gir noe før han skjønner at det ikke er noen vei utenom, sa Alfheim.

Cappelen venter samtidig på straffeutmåling i den såkalte oppbevaringssaken, der han er dømt for oppbevaring og salg av over ett tonn hasj. Det ble ikke utmålt straff i den saken, i påvente av straffeutmåling i saken han nå er tiltalt i.

Cappelen hadde forventet «betydelig lavere» straff

Hans forsvarer, Benedict de Vibe, forteller at Cappelen er overrasket over at Alfheim la seg på et så høyt nivå.

– Han ble meget overrasket. Han skjønner ingenting. Og jeg mener også at en del av argumentasjonen rundt dette er skivebom. Sammenblandingen med Asker og Bærum-saken, men det får jeg komme tilbake til i prosedyren, sier de Vibe til TV 2.

Han gjentar at de mener påstanden om 18 års fengsel er en skivebom fra aktoratets side, fordi det er en sammenblanding av sakene mot Cappelen.

– Han skjønner ikke påstanden. Sammenblandingen har vi ikke diskutert, men han hadde ikke forventet en påstand om noe annet enn det denne saken gjelder.

De Vibe sier at Cappelen mener straffen er altfor streng, men vil ikke gå inn på konkret hva hans klient hadde forventet.

– Det vil jeg ikke si, men betydelig lavere enn dette. Betydelig lavere. Han forstod ikke riktig at det kunne bli resultatet, og det hadde vi heller ikke forberedt ham på at det ville bli.

Benedict de Vibe skal holde sin prosedyre mandag fra klokken 09:00, og den ser du direkte på TV 2 Nyhetskanalen og på TV2.no.