Erdogans sikkerhetsvakter slo og sparket fredelige demonstranter i Washington

Senator John McCain krever diplomatiske reaksjoner og mener den tyrkiske presidenten burde vært kastet ut av landet etter volden fra sikkerhetsvaktene tidligere denne uka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

16. mai sto presidentene Donald Trump og Recep Tayyip Erdogan side om side i Det hvite hus og lovte å arbeide gjennom de anstrengte forholdene mellom USA og Tyrkia.

Besøket av den tyrkiske presidenten var i utgangspunktet kontroversielt, og utenfor den tyrkiske ambassaden hadde en gruppe fredelige demonstranter samlet seg.

En video offentliggjort i Voice of America, viser Erdogan som står og ser på sikkerhetsvaktene sine som angriper demonstrantene på amerikansk jord.

– Noen beordret dem

Den republikanske senatoren, John McCain, er blant dem som krever diplomatisk respons etter hendelsen.

– Det er ikke hvem som helst som sto for denne volden. Det er Erdogans sikkerhetsfolk. Noen ba dem gå og banke opp disse fredelige demonstrantene, og jeg mener det bør få følger. Blant annet burde disse folkene bli identifisert og siktet, sier McCain til MSNBC.

McCain, og flere med ham, påpeker at sikkerhetsvaktene brøt amerikansk lov. Folk har rett til å demonstrere fredelig uten å bli offer for maktovergrep.

Han mener den tyrkiske ambassadøren burde utvises etter hendelsen.

– Myndighetene bør kaste ambassadøren deres til helvete ut av USA, sier McCain, ifølge nyhetsbyrået AP.

Sikkerhetsvaktene ble pågrepet. Spørsmålet om diplomatisk immunitet ble raskt avfeid, men allikevel ble de løslatt etter kort tid.

Konflikt rundt YPG

Hendelsen settes i forbindelsen med den politiske kløften mellom Tyrkia og USA med tanke på Den amerikanske våpenstøtten til De syriske demokratiske styrkene (SDF), og tilstedeværelsen av Erdogans erkefiende, Fethullah Gülen, i USA.

USA og Tyrkia er i bitter strid med tanke på at amerikanerne støtter SDF. Gruppen består av kurdiske og arabiske krigere, og er dominert av gruppa YPG, som Tyrkia oppfatter som en forlenget arm av PKK, som de vurderer som terrorister.

Trump og Erdogan diskuterte uenighetene og fornyelsen av en allianse mellom Natos ledende makt og dets største muslimske medlem i deres felles kamp mot IS i Syria og Irak. Etter møtet sa Trump at det amerikansk-tyrkiske forholdet vil være uslåelig i kampen mot terrorisme.

Trump hyllet Erdogan

Han hyllet Tyrkia og lovet at «i dag står vi overfor en ny fiende i kampen mot terrorisme, og igjen søker vi å møte denne trusselen sammen».

Mens presidentene utvekslet varme ord om hverandre, gjorde Erdogan det igjen klart at han aldri vil akseptere et autonomt YPG-ledet kurdisk område i Syria, og at han hadde uttrykt sin forventning om at USA overgir Gülen.