SPENT: Forholdet mellom USA og Israel skal være spent, bare dager før Donald Trump skal besøke landet på sin første utenlandsreise etter at han ble innsatt som president. 
SPENT: Forholdet mellom USA og Israel skal være spent, bare dager før Donald Trump skal besøke landet på sin første utenlandsreise etter at han ble innsatt som president.  Foto: AP/Ariel Schalit

– Israelsk spiontjeneste er rasende etter Trump-lekkasje

Donald Trump skal ha fortalt russerne om etterretningsinformasjon USA har fått fra Israel på en måte som ifølge Washington Posts kilder sjokkerer nåværende og tidligere Mossad-ansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både amerikanske og israelske myndigheter hevder fra offisielt nivå at Trumps lekkasjer under møtet med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak i Det hvite hus forrige uke ikke har gjort stor skade.

Men virkeligheten er at det i israelske etterretningskretser er både sinne og frustrasjon over at det som angivelig er informasjon fra en kilde internt i terrororganisasjonen Islamsk Stat ble delt med russerne, skriver Washington Post.

Trump skal ha avslørt overfor Lavrov hvilken by denne kilden opererer i, noe som potensielt kan gjøre det enkelt for russerne å spore den opp, og dermed sette kilden i livsfare, mener flere analytikere.

– Jeg vet hvordan ting fungerer i den israelske etterretningen. Jeg har venner jeg snakker med. De er opprørte, de er virkelig frustrerte og sinte, sier Uri Bar-Joseph, som er professor ved Haifa-universitetet i Israel til den amerikanske avisen.

– Veldig sinte

Tidligere sjef for Israels spionbyrå Mossad, Shabtai Shavit, støtter denne opplevelsen.

– Magefølelsen min sier at alle som tilhører dette miljøet er veldig sinte, sier Shavit.

Danny Yatom, en annen tidligere Mossad-sjef sier til en israelsk radiostasjon at dersom det stemmer at Trump delte konfidensiell etterretningsinformasjon fra Israel med russerne, ville det mest sannsynlig gjøre «stor skade» på israelsk og amerikansk sikkerhet.

Dette står i kontrast til uttalelser fra den israelske ambassadøren til USA, Ron Dermer, som ikke ville kommentere påstandene, men uttrykte tillit til at Israels forhold til USA fortsatt er sterkt.

– Israel har full tillit til vårt etteretnings-forhold til USA, og ser frem til å ytterligere utvikle det forholdet i årende under president Trump, sa Dermer til CNN.

– Avslørte laptop-trussel

Flere amerikanske medier har slått fast at informasjonen Trump delte, var etterretning om en ny metode IS skal ha utviklet for å kunne utøve en trussel ved bruk av laptoper på fly.

Kilden for denne informasjonen skal være en eller flere personer høyt oppe i det amerikanske myndighetsapparatet.

Forrige uke ble det klart at USA og EU vurderer å innføre laptopforbud på fly fra Europa til USA.

Donald Trump selv, forsvarer at han delte etterretningsinformasjon. Tidligere denne uken bekreftet han, etter at talspersoner benektet det samme, at han hadde delt informasjon med Russland.

– Som president ville jeg dele med Russland (på et planlagt og offentlig kjent møte i Det hvite hus), noe jeg har en absolutt rett til å gjøre, fakta vedrørende terrorisme og luftfartssikkerhet, skrev presidenten på Twitter torsdag.

– Humanitære årsaker, pluss at jeg vil at Russland skal trappe opp sin krig mot IS og terrorisme kraftig, tilføyde Trump.