Anne Margrethe Hausken Nordberg gikk nylig igjennom en spontanabort. Nå forteller hun åpent om hendelsen i bloggen sin.
Anne Margrethe Hausken Nordberg gikk nylig igjennom en spontanabort. Nå forteller hun åpent om hendelsen i bloggen sin. Foto: Palm, Ulf

Forteller åpent om spontanaborten

Orienteringsprofilen Anne Margrethe Hausken Nordberg (41) mistet sitt ufødte barn like etter hun løp Tiomila i Göteborg.

Nå forteller hun åpent på bloggen sin – i samråd med mannen Anders Nordberg – om de vonde dagene i slutten av april.

To dager før Tiomila var hun hos legen etter mistanker om at hennes ni uker lange svangerskap kunne være over. Det stemte.

Nå måtte hun vente på kroppen skulle rydde opp.

«Legen svarte at han trodde det ville ta en til to dager. Han fortsatte: Det er… mye blod som skal ut. Mye blod.», skriver orienteringsløperen.

Til VG, som omtalte blogg-innlegget først, sier hun at hun er nå lettet etter å ha fortalt en del hvite løgner den siste tiden.

– Min største bekymring var at det var «too much information», for det er jo en del detaljer der, sier hun til VG.

«Ærlig talt: Spontanabort er noe griseri. Er det fordi det handler om kvinner og blod at dette er så tabubelagt? Eller er det fordi det er for privat å innrømme at man har forsøkt å få barn? Det er vel ikke akkurat breaking news at par i fruktbar alder sysler med sånt», skriver 41-åringen, som har to barn fra før.

Levde som normalt

Hun valgte i samråd med mannen Anders og treneren å følge legens råd om å leve som normalt. Derfor ble det tur til Göteborg og deltagelse i Tiomila. Hun løp sistetappen, og det ble en 13. plass.

Da de hadde tatt båten hjem, merket hun at spontanaborten var i gang. Etter et besøk hos legevakten i Skien, forskanset hun seg på baderommet til det var over.

«Det anslås at 10-30 prosent av alle svangerskap ender på denne triste måten. Det er med andre ord svært normalt å oppleve det vi gjorde. Som regel rydder kroppen opp fordi kvinnen har en feilvare inni seg. Dette er nok mye enklere å leve med for oss som har to friske barn allerede, enn for par som prøver å få sitt første barn. Jeg føler virkelig med de som må gjennom dette i en slik situasjon, og kanskje flere ganger. Men etter ti dager med forvarsler, kjentes det for meg aller mest som en lettelse da det endelig skjedde», forteller 41-åringen i bloggen.

Dagen etterpå bestemte hun seg for å satse mot VM i Estland i juli. Hun håper å løpe langdistanse og skogsstafett.

I VM i fjor ble det bronse på langdistanse og gull på stafetten.