– Vi er de eneste som tør å banne i oljekatedralen

Lillehammer (TV 2): Miljøpartiet de Grønne vil erstatte 200 000 jobber i oljesektoren. Slik skal de erstattes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miljøpartiet de Grønne har som ambisjon å oppnå fem prosents oppslutning ved høstens stortingsvalg. På meningsmålingen utført av KantarTNS for TV2 i mai, fikk partiet bare 2,1 prosents oppslutning.

I dette partiet er det ingen leder, men to talspersoner. Det betyr at leders tale er et «two-mans-show» eller to persons show, rettere sagt, mellom talsperson Une Aina Bastholm og talsperson Rasmus Hansson.

– Vi tør å banne i oljekatedralen og si at det må faktisk ta slutt. Vi tør å bryte økonomiske tabuer og si at det må finnes en smartere økonomi enn en som spiser opp jorda.

– Vi er det partiet som vil mest, som tror mest, som tenker størst og som tør mest. Vi sitter ikke her for å krangle om detaljer og posisjoner. Vi er her fordi vi tror på en helt ny kurs i norsk politikk, sa Rasmus Hansson i sin del av talen.

Er det mulig?

Partiet utfordrer Erna Solberg og Jonas Gahr Støre til i felleskap å skape 10.000 nye, grønne arbeidsplasser hvert eneste år.

– Er det mulig? Er det realistisk? Ansvarlig? Vi har ikke noe valg: 200.000 oljeavhengige arbeidsplasser må erstattes.Allerede i 2015 mistet vi over 40.000. Ikke pga noe ondt grønt komplott mot oljevirksomheten, men fordi oljepolitikken undergraver seg selv.

– Norge har basert økonomien vår på å eksportere et produkt som verden vil etterspørre stadig mindre av, Det må alle ta innover seg - fordi vi skal ta vare på framtida, ifølge Une Aina Bastholm.

Hun er førstekandidat på stortingsvalgslista for Oslo. Idag sitter Rasmus Hansson på Stortinget fra Oslo, men han topper i år lista i Akershus. Oslo er det eneste fylket hvor partiet i øyeblikket har en realistisk mulighet til å kapre et direktemandat.

– Grå politikk er å anta at målet er at vi alle skal kunne kjøpe mest mulig, helst tre ganger så mye i framtiden som i dag. Grønn politikk er å sette livskvalitet først, ikke forbruk. Det er også derfor vi sier ifra på vegne av 16-åringen som tar botox, og foreslår strengere regulering av reklame rettet mot barn og unge.


– Det er derfor vi sier fra for alle oss unge i dag som ifølge regjeringen skal måtte jobbe enda hardere og springe enda fortere. Vi tar vare på livskvaliteten, sa Une Aina Bastholm ved åpningen av landsmøtet. Partiet skal blant annet behandle forslag om hvor lang tid det skal tid det skal ta før Norge har avvikler oljeproduksjonen, hvor lang tid før kjøretøyer på fossilt brensel skal fases ut og en omlegging av ruspolitikken.