Angriper Frp for å ville innføre ny Jødeparagraf i Norge

– Et signal om at jøder ikke er ønsket i Norge

Frp vil forby en jødisk tradisjon, som har eksistert i nesten fire tusen år. – Et signal om at jøder ikke er ønsket i landet, mener lederen for Det mosaiske trossamfunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frem til 1851 var jøder nektet adgang til Norge. «Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget», lød siste setning i Grunnlovens paragraf 2, også omtalt som den såkalte «jødeparagrafen»

Fremskrittspartiets nye partiprogram, som går inn for å forby omskjæring av guttebarn, vekker assosiasjoner til den historiske jødeparagrafen, mener Ervin Kohn. Paragrafen ble fjernet i Norge for 166 år siden.

– Fremskrittspartiet sender et signal om at jøder ikke er ønsket i landet, sier Kohn.

Han er leder for Det mosaiske trossamfunn. Han mener at et forbud mot den nesten 4000 år gamle jødiske tradisjonen vil bety at Norge innfører en ny jødeparagraf.

Ber jøder om ikke å stemme Frp
Kohn har allerede oppfordret jøder i Norge til ikke å stemme på Frp
.

I denne ukens Underhuset møtte lederen for Det mosaiske trossamfunn stortingsrepresentant Bård Hoksrud til debatt.

– Alle vet at Frp har vært den største forsvareren av både staten Israel og jøder i Norge. Dette forbudet handler ikke om at vi er ute etter å ta en folkegruppe, men om barns rettigheter og at vi må tale barnas sak, sier Hoksrud.

Helseeffekt

Hoksrud, som sitter i Stortingets helse- og omsorgskomité, viser til at norske leger og fagpersonell er kritiske til omskjæring.

– Risikoen for komplikasjoner er større enn den positive effekten, hevder Hoksrud.
– Det er helt feil. Det finnes vitenskapelig materiale på at den positive effekten overstiger faren med omskjæring, sier Kohn og får støtte fra den muslimske legen, Mohammad Usman Rana.

– Omskjæring av guttebarn er et lite inngrep, og medfører en veldig liten risiko. Bare 0,2 % opplever komplikasjoner, ifølge Rana, som viser til USA. Der det foretas flest omskjæringer på tvers av ulike religioner.

I Underhuset: Ervin Kohn, leder i DMT (t.v) og Mohammad Usman Rana, kirurg (t.h)
I Underhuset: Ervin Kohn, leder i DMT (t.v) og Mohammad Usman Rana, kirurg (t.h) Foto: TV 2

– USA har desidert mest forskning på området. Og et av de største medisinske oppslagsverkene, som også vi leger i Norge bruker, «Up to date», anbefaler omskjæring av nyfødte. Fordi omskjæring fører til en kraftig reduksjon av kreft i penis og urinveisinfeksjon. Dessuten minsker faren for å overføre kjønnssykdommer, sier Rana.

Bård Hoksrud forsvarer seg med at andre fagmiljøer sier det motsatte.

– Hoksrud må skjønne at det forskjell på om en fyr sier et eller annet og på vitenskapelig dokumentasjon. Det er to helt forskjellige verdener, tordner Kohn .

Se hele sendingen her: