– Sverige opphever arrestordren mot Assange

Wikileaks-grunnlegger Julian Assange var siktet for seksuelt overgrep mot to kvinner.


Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den svenske påtalemakten har opphevet arrestordren mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (45). Det opplyser påtaleleder Marianne Ny i en pressemelding fredag.

– Jeg har besluttet å avslutte etterforskningen mot Assange, sier Marianne Ny.

Assange har i Sverige vært anklaget for voldtekt og seksuelle overgrep, som skal ha funnet sted i august 2010.

Assange har hele tiden nektet for anklagene.

– Jeg tilgir ikke

Assange selv sier han verken vil tilgi eller glemme at han har måttet tilbringe sju år av sitt liv uten frihet.

– Anholdt i sju år uten tiltale, mens mine barn vokste opp og mitt navn ble krenket. Jeg verken tilgir eller glemmer, skrev han på Twitter fredag, etter kunngjøringen fra svensk påtalemyndighet.

Assange søkte tilhold i Ecuadors ambassade i London i 2012, der han ennå oppholder seg.

Et FN-panel slo i februar i fjor fast at Assange er utsatt for vilkårlig frihetsberøvelse og ba britiske og svenske myndigheter gi ham friheten tilbake. Sverige og Storbritannia avviste FN-rapporten og argumenterte med at Assange oppholdt seg frivillig i ambassaden.

Frykten for å bli utlevert til USA er den viktigste grunnen til at han de siste årene har oppholdt seg i Ecuadors ambassade i London og har nektet å reise til Sverige.

Risikerer forfølgelse
Britisk politi melder at de vil arrestere Assange dersom han går utenfor ambassadeområdet, selv om arrestordren nå frafaller.

– Han har unndratt seg utlevering til Sverige. Jeg vurderer det slik at utleveringen ikke kan bli iverksatt i nær fremtid, sier Ny.

Med andre ord er det foreløpig neppe noe håp for WikiLeaks-grunnleggeren om å sette seg på flyet til Ecuador, der han har fått innvilget politisk asyl, med det første.

I USA vil han risikere straffeforfølgelse for offentliggjøring av hundretusenvis av hemmeligstemplede dokumenter.

Assanges advokat, Per E. Samuelson, har tidligere uttalt at bevisene i voldtektssaken er svekket og at arrestordren mot Assange burde oppheves.

(TV 2/NTB)