Atle har klippet golfbanen i 17 år. Nå blir han erstattet av 64 robotklippere

For første gang skal robotgressklippere ta jobben med å klippe en fullskala golfbane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

sliI 17 år har Alte Revheim Hansen klippet den 250 mål store golfbanen til Sandnes golfklubb.

Men nå går han og de andre greenkeeperne en rolig sommer i møte.

– Klokka ni starter alle robotene. Forskjellen fra en vanlig greenkeeper og disse her er at de ikke klager på noen ting, de bare går, sier banesjef i Sandnes golfklubb, Atle Revheim Hansen, til TV 2 Nyhetene.

70 km lang kabel

70 km med strømkabler er plassert ut på den 250 mål store golfbanen på Bærheim i Sandnes. De 64 robotgressklipperne skal være i drift 14 timer hver dag.

– Så vidt jeg vet skal det være verdens første og største seriekoblede på et område som er 250 mål. Fantastisk resultat, vi får en helt ny golfbane, sier daglig leder i Sandnes golfklubb, Ådne Stensland.

Foreløpig blir verken banesjefen eller de andre fast ansatte greenkeeperne arbeidsledige. Områdene rundt selve golfhullene skal fortsatt klippes manuelt.

– Vi har samme staben som vi har hatt, men vi sparer litt for vi slipper å leie inn ekstra deltid om sommeren, sier Stensland.

70 km med kabel er lagt ut for å holde styr på 64 gressroboter.
70 km med kabel er lagt ut for å holde styr på 64 gressroboter.

Klipper parkanlegg

Ålgård landbrukssenter sier robotklippere tas i bruk på stadig nye steder.

– I utgangspunktet er det hager vi har mest erfaring i, men nå kommer det mer og mer innenfor næring. Både større næringsparker og kommuner tar dette i bruk i det offentlige rommet, sier markedssjef i Ålgård landbrukssenter, Anniken Øgreid.

Golfspillerne TV 2 møter er godt fornøyd med den nye løsningen.

– For meg virker dette veldig bra altså. Noen ganger går de i bekken, men stort sett går det veldig bra, sier golfspiller Kjell Søyland.

20 sauer skal holde orden på de mest kuperte områdene på golfbanen.
20 sauer skal holde orden på de mest kuperte områdene på golfbanen.

Firbeinte hjelper til

I de mest kuperte områdene kommer ikke robotene til.

Her har golfklubben funnet en annen løsning som verken krever lønn eller strøm. I tillegg til robotene har Sandnes golfklubb anskaffet 20 sauer.

– Roboter har ingen mulighet til å gå inn i de kuperte områdene og gjennom bekker. Men det gjør jo sauene. Det er levende roboter som fungerer helt utmerket. De er selvgående de og, sier Atle Revheim Hansen.