SPYTTER UT: José Mourinho er neppe fornøyd med Premier League-sesongen. 
SPYTTER UT: José Mourinho er neppe fornøyd med Premier League-sesongen.  Foto: Jason Cairnduff

Manchester United har ikke vært lenger fra toppen siden Liverpool vant ligaen

– Det er ikke Manchester United verdig, sier TV 2s fotballkommentator om mangel på både underholdning og seirer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

José Mourinho har ledet Manchester United til ligacuptriumf og til finalen i Europaligaen.

Likevel kan sesongen knappest sies å ha vært en kjempesuksess for United.

I serien blir det en 6. plass i en sesong der uavgjort er blitt en gjennomgangsmelodi.

– Vi er ikke i nærheten av å vinne ligaen denne sesongen. Det er klubber med mer stabilitet enn oss, bedre tropper og som har tid til å jobbe, sier José Mourinho.

– Hvis vi har suksess på overgangsmarkedet, så tror jeg vi kan være en tittelutfordrer neste sesong, sier portugiseren.

Verken seirer eller underholdning

Men det er arbeid å gjøre, for tallenes tale er klar: Manchester United har aldri levert en dårligere sesong i Premier League enn denne.

Til tross for innkjøpene av verdens dyreste fotballspiller, årets spiller i Bundesliga og signeringen av Zlatan Ibrahimovic ligger United an til å havne lenger bak ligavinneren enn i noen annen sesong siden toppdivisjonen i England ble endret til Premier League.

I skrivende stund er Manchester United 24 poeng bak Chelsea. Før siste runde er det kanskje ikke å forvente at United tar innpå. Mourinho har varslet et b-preget mannskap mot Crystal Palace, mens Chelsea jakter Premier League-rekorden i antal seirer hjemme mot bunnplasserte Sunderland.

Ikke siden 1990/91-sesongen har United havnet så langt bak serievinneren, da de var 24 poeng bak Arsenal. Et godt omen kan være at den sesongen vant United både ligacupen og cupvinnercupen. Sesongen før var avstanden 31 poeng opp til Liverpool for de røde djevlene.

Avstanden er stor, og kan ikke underslås.

– Tabellen lyver ikke. Det er ingen tvil om at dette har vært en skuffende sesong for Manchester United. Jeg anser de seks beste lagene for å være ganske jevngode når det kommer til stallen, men de har vært klart dårligst av dem, sier TV 2s fotballkommentator Simen Stamsø Møller.

– I tillegg har de ikke noe krav til å underholde under Mourinho. Vinner de, så er det greit at de ikke spiller underholdende, men når det ikke er gøy å se på og i tillegg ikke vinner... Det er ikke Manchester United verdig.

Mangler matchvinnere – vinner lite

En del av forklaringen til at det er blitt så mange uavgjort er det han omtaler som en alarmerende mangel på matchvinnere.

– United har to upregede matchvinnere i Zlatan og De Gea. Ellers er det ingen andre de kan stole på kommer til å levere varene i kamp etter kamp. Det er flere med potensialet i Pogba, Rashford og så videre, men de leverer ikke jevnt nok, sier Stamsø Møller.

Det er ikke bare i avstand opp til vinnerne at Mourinhos United kommer dårlig ut. Manchester United har ikke vunnet så få kamper i Premier League noensinne.

I katastrofesesongen under Moyes, der de til slutt havnet på sjuendeplass, vant laget 19 kamper. Så langt denne sesongen har Mourinhos United vunnet 17.

Nå har de riktignok bare tapt fem, men 15 uavgjortkamper har stukket kjepper i hjulene for forhåpningene i serien.

Det gjør selvsagt også at seiersprosenten til Mourinho i ligaen er svak.

Før siste serierunde er den på 45,95 - og potensielt kan den øke til 47,37. Det står i grell kontrast til Sir Alex Ferguson (65,19%), og selv utskjelte Louis van Gaal (51,32 %) var bedre. David Moyes hadde en seiersprosent på 50, mens Ryan Giggs - som ledet de fire siste kampene den sesongen også oppnådde seier i halvparten av kampene.

Kan unngå fiasko

Litt av forklaringen er selvsagt at Mourinho har nedprioritert ligaen mot slutten av sesongen ettersom han har innsett at å vinne Europaligaen er klubbens største mulighet til å få en plass i neste sesongs Champions League.

Om sesongen er en fiasko eller ikke blir definert der, mener Stamsø Møller.

– Det vil være et kjempestort plaster på såret om de vinner Europaligaen. Det er bare ett lag som kan vinne Premier League, for de andre lagene tror jeg de gjerne ville gått direkte til Champions League med en fin pokal å vise til, sier han.

– Jeg anslår sannsynligheten for United til å vinne Europaligaen til 65/70 prosent. Da er sannsynligheten 30-35 prosent at de har en fiaskosesong, men vinner de så er det en ok til bra sesong for United.

Til tross for ligaresultatene mener Manchester United-manageren at laget har hatt en fin utvikling etter at han tok over etter Louis van Gaal.

Nå har han troen på at han skal kunne videreutvikle laget enda mer.

– Jeg liker overgangen fra første til andre sesong. Jeg vet hva jeg skal gjøre og ikke gjøre, sier Mourinho.

– Det er mye jobb å gjøre. Det vet klubben, styret og meg selv. Vi er sammen i denne prosessen. Dette var ikke en klubb og et lag som var klare for å kjempe om de store titlene, sier Mourinho i et intervju før helgens 38. og siste ligarunde.

Og det er liten grunn til å tvile på portugiserens planer.

– Mourinho vet ha han vil ha, og god til å få det han vil ha. Ser nok vel så godt som alle andre hva som trengs. Tror de kommer til å hente 3-4 sterke gode spillere, og være enda bedre rustet for neste sesong, sier Stamsø Møller.

Da vil de fort kunne være tilbake i tittelkampen tross avstanden denne sesongen.