Bønder avslutter aksjonen:

– Vi har oppnådd det vi ville

Butikkhyllene kan gå tomme, sa bøndene, men nå er aksjonen avsluttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi kommer til å blokkere så så lenge det er nødvendig, sa nestleder i Norges bondelag, Brita Skallerud til TV 2 da de startet aksjonen i dag tidlig.

Hun stod sammen med flere sinte bønder på Coop sitt hovedlager ved Gardermoen i morgentimene, men klokka 09 avsluttet de aksjonen.

– Vi har oppnådd det vi ville, sier kommunikasjonssjef i bondelaget Lise Boeck Jakobsen.

Fordi statens tilbud i landbruksoppgjøret var langt under bøndenes minstekrav, stod traktorer parkert foran hovedinngangen til blant annet Coop-lageret fra klokka 06, slik at ingen lastebiler fikk kjørt ut med leveransene sine.

Lignende aksjoner foregikk over hele landet.

Politiet grep inn blant annet ved Asko i Vestby der de påla bøndene å avslutte aksjonen. Også på Gardermoen var politiet innom med beskjed om at de etterhvert måtte slippe lastebiler forbi sperringene.

I følge Jakobsen var planen hele tiden å avslutte aksjonen etter tre timer.

– Vi har fått fokus på det vi ønsket, nemlig at folk ikke må ta det som en selvfølge at det er norsk mat i butikkene, sier hun til TV 2.

POLITIET VILLE AVSLUTTE: Bøndene ved Asko i Vestby nektet å avslutte aksjonen Foto: Nyhetstips.no
POLITIET VILLE AVSLUTTE: Bøndene ved Asko i Vestby nektet å avslutte aksjonen Foto: Nyhetstips.no

Truet med tomme butikkhyller

– Vi vil blokkere distribusjonslagrene til de tre store kjedene Coop, Norgesgruppen (ASKO) og Rema. Vi kommer til å blokkere utkjøring av varer, og det være muligheter for at enkelte varegrupper går tomme i butikkhyllene, forklarte lederen i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes til TV 2.

Meningsløst

– Fra første bil som ikke kommer ut herfra til butikkene, så begynner det jo å ramme kundene, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop Norge.

– Jeg forstår at de vil aksjonere hvis de er misfornøyd med noe, men det blir helt meningsløst å ta det ut over kundene. Det er jo forbrukerne som gjør at vi trenger bøndene i Norge, sier han til TV 2.

Fra irritasjon til forbannelse

Ifølge Barnes er det stort engasjement blant medlemmene.

– Det går fra irritasjon til forbannelse i forhold til den situasjonen vi er i. Vi klarte ikke å nå en jordbruksavtale med regjeringen, og det er medlemmene skuffet over, sier Barnes til TV 2.

Landbruksministeren kritisk

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) er kritisk til Norges Bondelags aksjon.

– Jeg registrerer at bønder som har takket nei til høyere inntektsvekst enn andre grupper, nå setter i verk aksjoner som kan ramme vanlige folks tilgang til mat, sier Dale til NTB.

– Butikkarbeidere, hjelpepleiere og rørleggere som har vist moderasjon i sine lønnskrav, kan umulig oppleve det som rimelig at bønder som er lovet en høyere inntektsvekst enn dem selv, nå gjør hverdagen vanskeligere for dem, sa landbruksministeren om aksjonen.

Det er Norges bondelag uenig i.

– Prosenten blir høy når utgangspunktet er så lavt, forklarer Boeck Jakobsen.

Hvis vi ser på beløpet, så utgjør det omkring halvparten av hva en gjennomsnitts lønnsmottaker kan forventet å få. Hvis vi skal få til det Stortinget ber oss om, nemlig å produsere mat i hele landet, må det lønne seg å ha jordbruk der jorda er, sier hun.

Ikke forberedt

Norgesgruppen sier de er en uskyldig part som rammes av en konflikt mellom bøndene og staten.

Kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen, som eier ASKO, opplyser til NTB at de fikk informasjon om den varslede blokaden torsdag kveld.

– Det er en tydelig markering fra Bondelaget mot staten, som vi da er en uskyldig part i. Vi tar ikke noe standpunkt til det saken dreier seg om, sier han.

Full stans

Det er 25 distribusjonslagre for matvarer i Norge, Asko har 13, Rema har seks, det samme har Coop.

Lagrene fordeler seg geografisk med flest lagre i de store byene: Tromsø, Bodø, Narvik, Trondheim, Molde, Sula/Ålesund, Bergen, Ålgård Sandnes, Stavanger, Lillesand, Larvik, Drammen, Lierbyen, Vestby, Langhus, Vinterbro, Jessheim , Kalbakken, Brumunddal og Leira.

Tirsdagens brudd i jordbruksforhandlingene innebærer at statens tilbud blir utgangspunktet for Stortingets behandling. Bondeorganisasjonene forventer større uttelling for egne krav, men svaret fra Ap, Venstre og KrF har til nå vært avventende.