Donald Trump: – Dette er den største heksejakten i amerikansk historie

USA-ekspert Svein Melby mener det er en reell mulighet for at president Donald Trump blir stilt for riksrett.

Donald Trump kjenner presset øke fra alle kanter, og mener han er utsatt for en heksejakt.  Foto: NTB Scanpix/montasje: TV 2
Donald Trump kjenner presset øke fra alle kanter, og mener han er utsatt for en heksejakt.  Foto: NTB Scanpix/montasje: TV 2

Den største heksejakten mot en politiker i USAs historie, tvitrer Donald Trump etter utnevnelsen av en spesialetterforsker som skal granske Russland-saken.

– Med alle de ulovlighetene som fant sted i Clinton-valgkampen og Obama-administrasjonen, ble det aldri utnevnt en spesialetterforsker! skriver Trump også på Twitter torsdag.

Twitter-utspillene kommer etter at visejustisminister Rod Rosenstein onsdag utnevnte tidligere FBI-sjef Robert Mueller til å etterforske den antatte russiske innblandingen i presidentvalget i 2016, inkludert eventuelle koblinger mellom Trumps valgkamp og Russland.

Riksrett

24 demokrater i Representantenes hus har snakket åpent om å stille Trump for riksrett, samt to demokratiske senatorer, ifølge en oversikt fra CNN.

Også to republikanere i Representantens hus har tatt ordet riksrett i sin munn. Og hos bettingselskapene økte sannsynligheten for at Trump blir stilt for riksrett, etter at nyheten om Comeys notat ble kjent.

For å stille Trump for riksrett kreves simpelt flertall i Representantenes hus. Der har imidlertid Demokratene kun 193 av de 435 setene.

Forsker Svein Melby mener Comey-høringen kan være avgjørende for Trumps fremtid som president. SCANPIX . Foto: Sigurdsøn, Bjørn
Forsker Svein Melby mener Comey-høringen kan være avgjørende for Trumps fremtid som president. SCANPIX . Foto: Sigurdsøn, Bjørn

USA-ekspert Svein Melby mener det er en reell mulighet for at president Donald Trump blir stilt for riksrett.

– Ja, det er klart det er det. Men vi er ikke der for øyeblikket, ettersom Republikanerne har flertall i begge kamre i Kongressen, sier Melby, som er seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier.

Melby mener grunnlaget for en eventuell riksrettssak vil være at Trump ba den nå sparkede FBI-sjefen James Comey om å avslutte etterforskningen av den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Michael T. Flynns forbindelser til Russland.

Dette skal komme fram i et notat Comey skrev etter et møte med presidenten i februar, og ble avslørt av The New York Times tirsdag.

– For at nok republikanere skal stille seg sammen med demokratene og danne et flertall for å starte en riksrettsprosess, må det skje noe ytterligere i saken, sier Melby til NTB.

Comey-høring

Melby trekker fram to forhold som kan få republikanere til å oppgi sin stilltiende støtte til Trump. Det første er at Comey neste uke trolig stiller til en åpen høring i Kongressen.

– Hvis Comey bekrefter det som allerede er kjent, og kanskje kommer med supplerende opplysninger som er med på å styrke inntrykket av at Trump har forsøkt å hindre etterforskningen, da kan man på alvor begynne å se om det er en del republikanske avhoppere som baner veien for et flertall, sier Melby.

Melby mener det andre som på sikt kan føre til et flertall, er hvis Trumps støtte blant republikanske velgere faller betraktelig.

– Det republikanske partiet har sitt flertall i Kongressen i tankene. Hvis støtten til Trump daler betraktelig, begynner risikoen for partiet ved å fortsatt være knyttet til presidenten, å bli stor. Da vil de måtte begynne å tenke seg om, sier Melby.

– Det skal ikke veldig mye til i tillegg til det vi allerede vet, før det kan skje noe, mener Melby.

Må ta hensyn til Trump-velgere

Han minner samtidig om at så lenge Trump har støtte blant republikanske velgere, må partiet også ta hensyn til dette.

– Trump vant valget, og det er klart at man i et demokrati også må ha respekt for folkeviljen. Det er ikke bare å hive en president ut av Det hvite hus sånn uten videre. Trump-velgere utgjør en viktig del av den republikanske koalisjonen. Mister partiet disse folkene ved å kjøre for tøft mot Trump, skader det partiets fremtidsmuligheter, sier Melby.

– Men det burde jo være lett hvis du har en president som begynner å bli en fare for landets sikkerhet og interesser. Da burde de kanskje tenkte stort, på nasjonen, og ikke på partiet. Det var det man til slutt gjorde i Watergate-saken, sier Svein Melby.

Donald Trump har gjentatte ganger avvist at det var noe som helst samarbeid mellom folk i hans valgkamp og noen utenlandsk person eller gruppe.

Etterforskningen fortsetter

Nå skal Mueller etterforske alle «koblinger og/eller koordinering mellom russiske myndigheter og personer tilknyttet valgkampen til president Donald Trump».

Som spesialetterforsker vil Mueller formelt sett svare til visejustisminister Rosenstein – og sådan til Trump.

Imidlertid har spesialetterforskeren en stor grad av uavhengighet, og han kan selv velge om han vil informere justisdepartementet om etterforskningen eller ikke, skriver The New York Times.

Mueller har også fullmakt til å på egen hånd ta ut tiltale. Sparkingen av Comey kan også bli etterforsket

Mandatet til Mueller innebærer videre at han kan etterforske «enhver sak som har oppstått eller som oppstår direkte fra etterforskningen». Det betyr ifølge nyhetsbyrået AP at Mueller kan komme til å etterforske Trumps sparking av FBI-sjef James Comey.

Trump ga Comey sparken tirsdag 9. mai, og presidenten uttalte i etterkant at han tenkte på «denne Russland-saken» da han tok avgjørelsen. Reuters melder torsdag at Flynn og andre Trump-medarbeidere ved minst 18 anledninger i løpet av valgkampens siste sju måneder hadde kontakt med russiske tjenestemenn og andre personer med tilknytning til Russland.

(©NTB)