Svensk avis: – Tidligere AIK-stjerne er involvert i kampfiksingen

Skal ha vært sentral da over en million svenske kroner ble tilbudt til AIK-spiller for å fikse kampen mot IFK Göteborg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se hva IFK-trener Jörgen Lennartsson tenker om saken øverst.

Torsdagens kamp mellom AIK og IFK Göteborg i Allsvenskan er utsatt etter at en spiller hos AIK meldte fra om at han ble forsøkt truet til kampfiksing.

Ifølge Aftonbladet, som hevder å få opplysningen bekreftet av flere uavhengige kilder, har en tidligere AIK-spiller vært sentral i kampfiksingsforsøket.

Den tidligere spilleren, omtalt som stjerne av den svenske avisen, tok kontakt for å organisere et møte med den nåværende spilleren. Til møtet hadde han med seg flere andre personer som ga den nåværende spilleren et tilbud på over en million svenske kroner om han kunne fikse kampen, skriver avisen.

I tillegg kom altså truslene mot familien.

– Uvirkelig

IFK-trener Jörgen Lennartsson, som tidligere har trent Stabæk, sier han er er trist og forbannet over saken.

– Det føles uvirkelig. Det er noe man ikke trodde kunne skje i Sverige og fremfor alt ikke i øverste ligaen i Sverige, sier han til TV 2.

Se intervju øverst i saken

– Jeg er er forbannet over at det kan finnes slike element som vil bruke det fineste vi har - fotballen - til å tjene penger på en kriminell måte.

Før denne sesongen ble muligheten for forsøk på kampfiksing tatt opp med klubber og spillere i Allsvenskan.

– Da ble det blant annet snakket om rutiner for hva man gjør om man får et slikt tilbud. Det som har skjedd nå har vært veldig bra behandlet. Det viser hvor sterk den svenske fotballbevegelsen er, sier Lennartsson.

Han mener det er er et samfunnsproblem, ikke bare et idrettsproblem, at kriminelle vil påvirke utfallet av svenske toppkamper.

– Fryktet man før sesongen at dette ville skje?

– Ikke fryktet, men politiet har sett at det finnes element som vil nærme seg den øverste ligaen. Det har vært tilfeller på lavere nivå, selv i Norge, og man har følt at det nærmet seg. Derfor var det samtaler før sesongen. Dessverre har det nå skjedd for første gang

Expressen skriver torsdag ettermiddag at en tidligere spiller i Allsvenskan pekes ut som en av de som har forsøkt å påvirke AIK-spilleren.

Lennartsson mener det var riktig å utsette kampen for å vise at det ikke er penger å tjene dersom det blir slått alarm.

I troppen har IFK nordmennene Thomas Rogne og Henrik Bjørdal, samt amerikanske Mikkel Diskerud.

– Det er selvfølgelig en kjedelig situasjon, skriver Bjørdal i en melding til TV 2.

– Kjempealvorlig

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er ikke overrasket over opplysningene, men synes at det er trist.

– Det er kjempealvorlig. At det skjer i en toppkamp i Allsvenskan er spesielt. Det er uvanlig at det har vært fokus på toppkamper. Nedover i divisjonene i Sverige har det vært mye rart. Jeg tror dette skjer mye oftere enn det vi får vite om. Det som er uvanlig er at spilleren går til klubben og at det blir tatt videre. Det er mange spillere som får forespørsler, men som avfeier dem som useriøse. Jeg synes det er godt gjort at spilleren tar det videre.

– Et annet poeng er at man kan satse det man vil på toppkampene. Utfordringen er å ha systemene som plukker opp dette. Det har ikke Fotballforbundet i Norge, sier Mathisen.