Jente (17) dømt til seks års fengsel for terrorplaner i Danmark

Ei 17 år gammel jente er dømt til seks års fengsel for å ha planlagt bombeangrep mot to danske skoler. Hun skal ha blitt radikalisert under en reise til Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 17 år gammen jeg ble funnet skyldig i terrorplanlegging av en enstemmig rett i Holbæk på Sjælland tirsdag. Torsdag var straffeutmålingen på seks års fengsel klar.

Dermed fikk ikke påtalemyndigheten medhold i sin påstand om at 17-åringen burde dømmes til forvaring på ubestemt tid i stedet for fengselsstraff.

Aktoratet viste til en psykologisk utredning der jenta beskrives som en psykisk ustabil og usikker person med store identitetsproblemer.

Radikalisert

Jenta ble ifølge dommen radikalisert i løpet av kort tid på en reise til Tyrkia i 2015.

Fra jenteværelset i den lille landsbyen Kundby vest på Sjælland forsøkte hun å opprette kontakt med ekstremistgruppa IS. Hun fikk kontakt med flere ytterliggående islamister.

Planen var å sprenge en bombe på Sydskolen i Fårevejle, noen kilometer fra barndomshjemmet, under en fest i januar 2016.

Jenta hadde gått til innkjøp av flere ingredienser som brukes i TATP, et sprengstoff som er blitt brukt i flere terrorangrep, og som er kjent for å være svært ustabilt.

I tillegg hadde hun sjekket bombeoppskrifter på nettet.

Pågrepet i fjor

Men jenta rakk ikke å lage noen bombe før festen gikk av stabelen, og pekte ut et nytt mål, den jødiske Carolineskolen i København. Hun har selv sagt at hun ikke hadde tenkt å sette planene ut i livet, at hun kun forsøkte å få oppmerksomhet, men det har domstolen ikke festet lit til.

Jenta ble pågrepet 13. januar i fjor og har sittet fengslet siden. Under oppholdet på en sikringsanstalt stakk hun en vernepleier med et glasskår fra et knust speil.

(©NTB)