Innfører straff for filming i Premier League

– Dette er måten å få bukt med problemene på, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange mente Marcus Rashford filmet da han fikk straffe mot Swansea denne sesongen. Se situasjonen øverst.

Fra og med starten av kommende sesong vil Det engelske fotballforbundet (FA) kunne straffe spillere for filming i ettertid.

Det offentliggjør FA på sine nettsider.

Spillere vil kunne straffes med inntil to kampers suspensjon der det er klare og overveldende beviser for at en dommer har blitt lurt av en simulerende handling, og som et direkte resultat gitt en gal straffe eller vist ut en spiller.

– Det er veldig bra at de endelig får til det. Jeg tror dette er måten å få bukt med problemene på, sier TV 2s fotballekspert Petter Myhre.

– Når man ser en kamp så er det for mye filming, og det er nesten umulig for dommerne å få med seg alt. Det går så fort, og i tillegg så er det dommerne som blir hengt ut fordi han har gjort en feil. Spillerne får pepper også, men om de har oppnådd en gevinst, så lever de godt med den drittpakken.

Enstemmig panel kan straffe

Et panel bestående av en ex-dommer, en ex-manager og en ex-spiller vil hver for seg se situasjonen gjennom all tilgjengelig video, og deretter tilrå om spilleren bør straffes. For at han skal kunne straffes må panelet være enstemmig.

FA innser at den nåværende straffen for filming, frispark i mot og gult kort dersom dommeren ser det, ikke er tilstrekkelig avskrekkende nok.

Det er Myhre enig i.

– En ting er at de får gult kort i kampen når dommeren ser det, men konsekvensene er små og sannynligheten er stor for at de ikke blir tatt. Hvis de må stå over to kamper, så begynner det å svi litt mer, sier Myhre.

– Dette er udelt positivt og vil sannsynligvis gjøre til at det blir mindre filming etterhvert.

Testet i Skottland

I Skottland har denne regelen vært innført en stund, og ble blant annet brukt da Alex Schalk stod for «tidenes verste filming» mot Celtic.

Crystal Palace-manager Sam Allardyce mener straffen er tull, da han ble spurt om reglene i Skottland på torsdagens pressekonferanse.

– Det er tull fordi hva skjer med en spiller som får gult kort, men som ikke filmet? Hva skal man gjøre med det? Alt man kommer til å si er at det var uheldig, og at neste gang skal man gjøre det rett, sier Allardyce.

– Så spilleren som filmer blir straffet, men spilleren som også ble straffet, men som ikke filmet egentlig, må man også kunne reversere straffen til.

Han vil heller ha videodømming umiddelbart.

– Bruk teknologien og sett dem i fryseboksen ute av banen i ti minutter, så kan man sette dem tilbake på banen.

– Riktig start

Petter Myhre er mer edruelig til videodømming i kampene, og mener at man må skynde seg sakte når det kommer til videoteknologi i kampene.

– Det å straffe de i etterkant hvor man i fred og ro får en riktig avgjørelse, det er riktig sted å starte, sier han.

– Så kan man håpe etterhvert at videoteknologien kommer såpass at man kan implementere den mer i kampsituasjon, men man må også spørre seg hvor omfattende den skal være. Derfor er det lurt å ta små steg. Mållinjeteknologien har vært genial, og det snakkes om offside. Det som er en styrke kommer til å tvinge seg frem.

Bournemouth-manager Eddie Howe er positiv til planene og tror det kan være bra for fotballen.

– Min eneste innvending er at det er vanskelig å bevise at noen filmer. En spiller kan falle uten å forsøke å få et frispark eller straffe. Det med bevis er spesielt, siden man da tviler på en persons integritet. Nøkkelen er å få vanntette bevis, sa Howe på en pressekonferanse torsdag.