Diplomaten som fikk French hjem: – Det var nervepirrende

Arild Øyen fulgte French til flyet i Kinshasa. Han forteller at han rett før avgang fryktet at Joshua French måtte tilbake til fengselet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sent på kvelden 16. mai fikk Joshua French forlate Kongo etter å ha sittet fengslet i mer enn åtte år.

Sentralt i forhandlingene med kongolesiske myndigheter har topp-diplomaten Arild Øyen vært.

Han fortalte i dag om dramatikken som utspant seg den hektiske dagen som begynte med at et dokument som løslot French ble signert til French rett over midnatt natt til 17. mai lettet i et fly med retning Norge.

– Det var nervepirrene, det er ordet å bruke, sier Øyen.

Problem med landingstillatelse

Øyen beskriver det som skjedde som surrealistisk.

– Da dokumentet som gav militære myndigheter ordre om å løslate French var signert, ville alle at dette skulle skje raskt. Da sto vi med en del praktiske ting som skulle gjøres. Det måtte komme et fly. Vi forsøkte å komprimere 78 timer til 4-5 timer og det går jo vanligvis ikke, sa Øyen.

Videre forteller han at det å få landingstillatelse var en stor utfordring.

– General Ponde satte i gang sitt. Han ordnet eskorte til flyplassen. Det er ikke så enkelt å kjøre til flyplassen, og da vi kom dit var det landingstillatelsen det sto på, men den gikk da i orden, forteller Øyen.

Men dramaet var ikke slutt. På flyplassen, før landingstillatelsen var i orden, fikk følget beskjed om at det ikke var flybensin tilgjengelig på grunn av manglende landingstillatelse.

– Da var det 12 minutter til flyet skulle lande, men så ordnet det seg, sier Øyen.

Uro før avgang

Så, etter at alle var om bord, skjedde det en ting til som skapte uro, forteller UDs spesialutsending.

– Mekanikerne kom ut og begynte å sjekke landingshjulet. Da tenkte jeg at nei, nå må Joshua tilbake til fengselet, men så gikk jo det også, forteller Øyen.

Se dokumentaren om Kari Hilde French: Mama French på TV 2 Sumo

Bekreftet: Joshua French er i Norge

Han beskriver stemningen på flyplassen som underlig rett før avgang.

– Det ble helt stille på flyplassen. Da tenkte jeg at Kabila hadde ringt og gitt beskjed om å stoppe all flytrafikk for å få flyet av gårde, sier Øyen med et glimt i øyet.

Da flyet hadde lettet, begynte telefonen hans å ringe.

– Ja da begynte det å ringe fra Norge, men da kunne jeg ta det med ro. Jeg trengte ikke å gjøre noe mer da, forteller Øyen.

Kamp mot klokka

Som TV 2 fortalte tidligere torsdag kunne en forsinkelse ved utsendingen nok en gang ha hindret French i å forlate Kongo. Bare timer etter at flyet tok av, skapte et væpnet angrep på sentralfengselet i Kinshasa til at hele byen endte i kaos.

Også Øyen reflekterer over at det var viktig at nordmannen kom seg ut da han gjorde det.

– Noen timer senere kom jo dette opprøret i sentralfengselet. Vi kan jo bare tenke oss hva som hadde skjedd hvis vi hadde fått dette på toppen av de andre bekymringene, sa Øyen på pressemøtet.