FULL AV PLAST: Dette var synet som møtte det australske og britiske forskerteamet. Stranda på Hendersonøya er full av plast og søppel. Til sammen veide avfallet 17,6 tonn. 
FULL AV PLAST: Dette var synet som møtte det australske og britiske forskerteamet. Stranda på Hendersonøya er full av plast og søppel. Til sammen veide avfallet 17,6 tonn.  Foto: Jennifer Lavers

Forskere møtt av grotesk syn på forlatt paradisøy

På avstand ser dette ut som en vakker paradisøy. Kommer du nærmere, venter det som gjorde et helt forskerteam målløse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendersonøya var en gang såpass flott, at den i 1988 havnet på UNESCOs verdensarvliste.

Da et forskerteam i 2015 besøkte den ubebodde øya i Sør-Stillehavet, ble de møtt av et grufullt syn.

The Guardian skriver at øya, som har ti typer planter og fire typer fugler som ikke finnes andre steder på jorda, har blitt forvandlet til en søppelfylling.

De ble møtt med strender fulle av plast som har skylt i land fra havet.

Forskningsrapporten er nå publisert i fagbladet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Ble målløse

I rapporten beskriver marinbiolog Jennifer Lavers og bevaringsbiolog Alexander Bond hvordan fjerntliggende øyer som Hendersonøya fungerer som et sluk for verdens søppel.

De skriver at de i tillegg til plastsøppelet, fant man mengder fiskeutstyr, lightere, tannbørster, og barberhøvler. De fant en krabbe som hadde satt hodet fast i en plastkork, og en krabbe som bodde inne i et dukkehode.

Lavers sier at forskerteamet fra Universitetet i Tasmania og Royal Society for the Protection of Birds måpte da de gikk i land på øya, som er 9,6 km lang og 5,1 km bred.

– Skal vi tro uttrykkene til folk, var dette ganske grotesk, sier hun til The Guardian.

HANG FAST: Jennifer Lavers tok dette bildet av en eremittkreps som har dekket sin bløte balkkropp med en plastkork. Foto: Jennifer Lavers/AP
HANG FAST: Jennifer Lavers tok dette bildet av en eremittkreps som har dekket sin bløte balkkropp med en plastkork. Foto: Jennifer Lavers/AP

Verdens mest forurensede øy

Hendersonøya ligger nær sentrum av havstrømmen Gyre, som er kjent for sin opphopning av plastsøppel fra båter og Sør-Amerika.

FLERE TONN PLAST: Frem til nå har det blitt samlet opp 38 tonn plast på øya. Foto: Jennifer Lavers/AP 
FLERE TONN PLAST: Frem til nå har det blitt samlet opp 38 tonn plast på øya. Foto: Jennifer Lavers/AP 

Frem til nå har forskerne plukket opp hele 38 millioner plastbiter fra øya.

Avfallet veier hele 17,6 tonn.

Dette er den høyeste tettheten av menneskeskapt søppel som noensinne er registrert.

Lavers, som jobber på Universitetet i Tasmanias institutt for havbiologiske og arktiske studier, sier at hun har gjort lignende funn andre steder.

Hun hadde derimot ikke trodd at Hendersonøya, som trolig var bebodd av en polynesisk gruppe mellom år 1100 og 1400, skulle være så hardt rammet.

– Jeg har reist til noen av de mest avsidesliggende øyene i verden, og uansett hvor jeg har vært, i hvilket år og hvilket havområde, er historien den samme: Strendene er fulle av bevis på menneskeskapt aktivitet. Jeg trodde likevel at siden Hendersonøya ligger så langt borte, ville øya blitt skånet for det verste søppelet, men jeg tok feil, sier hun til The Guardian.

EKSOTISK:  Kommer du nærmere Hendersonøya, venter enorme mengder plast og søppel. Foto: AP
EKSOTISK:  Kommer du nærmere Hendersonøya, venter enorme mengder plast og søppel. Foto: AP

Hun sier at hun ble målløs da hun fikk se øyas forfatning – hvor hundrevis av krabber vasset rundt i plastavfallet.

– Vi må gjøre noe nå

I en studie som Lavers nylig ga ut, så tar det menneskeheten bare 1,98 sekunder å produsere de 17,6 tonnene plast de fant på øya.

Hun forteller at hun fant flasker fra blant annet Tyskland, samt beholdere fra Canada og kasser av plast fra New Zealand.

– Det betyr at vi alle har et ansvar for dette, sier hun.

Lavers sier at hun håper at det nå blir tatt grep, slik at de enorme mengder søppel som herjer i verdenshavene blir ryddet.

– La oss ikke vente på mer forskning. La oss ikke debattere det. Volumet av plast i havene våre er helt utrolig, og vi må gjøre noe , sier hun.