Har du mat igjen fra 17.mai?
Wenche er tilhenger av at all mat skal brukes. Her gir hun deg gode tips til hvordan rester kan brukes i en bondeomelett og til pytt i panne samt hvordan lompene blir til nistemat.
Bondeomlett med tomat og urter
Rester av kjøtt og grønnsaker fra 17. mai blir tll en smakfull bondeomlett.
Dette trenger du:
- 4-5 poteter (kokte eller rå)
- Smør / olje til steking
- Salt, pepper ev urtekrydder eller malt paprika
- 1-2 løk ev purre
- 6 egg
- 2 ss vann eller melk
- salt
- timian eller oregano
- ev. rester av spekemat, kjøtt eller fisk.
Slik gjør du:
Rens og skjær potetene i tynne skiver. Rå poteter steker du i smør / olje på middels varme i 6-8 minutter, kokte poteter i 1-2 min. Vend på potetskivene under steking. Dryss på salt, pepper og krydder.
Rens og del løk i tynne båter og la den steke med potetene de siste 4-5 min. Visp sammen egg og vann, tilsett litt salt og hell blandingen over i pannen. Tilsett tomater i skiver. Senk varmen, dekk pannen med lokk og stek videre i 6-8 min. Pannen kan ev. settes i stekeovn (uten lokk) i 5-6 min.
Server med et dryss friske urter, salat og ev brød.
Tips: brødet kan skjæres i terninger og stekes i olje og drysses over omletten ved servering.
Pytt i panne
Grovhakk løk og surr i stekepanne i litt olje eller smør. Tilsett bacon, pølser eller rester av kjøtt i små terninger og stek sammen med løken i 5-6 min. Tilsett kokte poteter i terninger og ev. paprika eller andre grønnsaker, salt, pepper og urtekrydder. La surre i 8-10 min.
Tilsett ev. litt melk eller sterk kaffe mot slutten for å få en «kremet» konsistens.
Smak til med salt og krydder. Server med speilegg eller server pytt i panne på en skive brød.
Fylte lomper
Smør lomper med kremost med urtesmak eller med grov sennep. Legg på skiver av skinke eller røke laks og rull sammen.