Matkontrollen har undersøkt
Matkontrollen har undersøkt "sunnere" chips. Foto: Lene Dreyer, Matkontrollen

Trodde du disse var sunne?

Fullkornsnacks har like «mye» kostfiber som loff

Matkontrollen (TV 2): – Det at de skriver fullkorn betyr jo bare at de har brukt mye mel, sier ernæringslektor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ida Marie Pedersen, høyskolelektor i ernæring på Bjørknes Høyskole, er ingen tilhenger av det hun kaller «sunnvasking», der flotte ord utenpå posene kan få oss til å tro at vi kan spise mer med god samvittighet.

– Når det står fullkorn er det lett å tenke at det er som grovt brød, men i de fleste posene er mengden kostfiber like lav som i en loff. I tillegg får du fett og masse salt, sier Ida Marie Pedersen til Matkontrollen.

Mens loff har rundt 4 gram kostfiber per 100 gram, ligger fullkornchipsene vi sjekket fra 3,1 til rundt 6 gram kostfiber per 100 gram. Dette er informasjon man kan finne selv bakpå posene.

Fullkorn betyr ikke mye fiber

Maaruds produktutviklingssjef Anders Andersson bekrefter at fullkornsproduktene, som f.eks. Superbites, ikke inneholder mye kostfiber. Han mener likevel at fullkornsproduktene inneholder litt mer næring enn produkter kun laget av fint mel.

- Om man har vanlig maismel, da har man bare stivelsesdelen. Men i den her, når det er fullkorn, har vi også skallet og kjernen, så man får med seg næringsemnene fra dem også, vitaminer og så videre.

Andersson sier at de bruker fullkorn for smakens skyld og påpeker at Maarud ikke er i helsebransjen, men lager nytelsesprodukter.

Kun sju av 20 produkter er litt bedre

Ida Marie Pedersen har rangert 20 typer chips/snacks for Matkontrollen. Kun sju av dem er et litt bedre alternativ, mener hun (se egen faktaboks).

– Det er lett å få inntrykk av at noen av produktene er fine mellommåltider, men chips er og forblir kosemat, sier Pedersen.

Selv om hun mener at man absolutt skal kose seg iblant, anbefaler hun å velge det man liker best og heller tenker på mengden man putter i seg.

– Bortkasta kalorier

I tillegg til å se på næringsinnholdet, har Matkontrollen gjennomført en smakstest av 12 snackstyper som kan virke litt sunnere. Det profesjonelle smakspanelet ga ett av produktene strykkarakter, mens seks måtte nøye seg med terningkast 1 og 2 (se egen faktaboks). Alle produktene ble blindtestet.

– Av alle vi smakte på, vil jeg nesten si at ti av tolv er motbydelige, sier kjøkkensjef på Aymara, Kim Daniel Mikalsen.

Smakspanelet var skuffa etter å ha blindsmakt på 12 typer chips som kan virke sunnere. De mente at mange smakte søtt og overkrydra, og at konsistensen både minnet om papp og takstein. F.v.: Helle Øder Valebrokk, Tore Namstad og Kim Daniel Mikalsen. Foto: Matkontrollen
Smakspanelet var skuffa etter å ha blindsmakt på 12 typer chips som kan virke sunnere. De mente at mange smakte søtt og overkrydra, og at konsistensen både minnet om papp og takstein. F.v.: Helle Øder Valebrokk, Tore Namstad og Kim Daniel Mikalsen. Foto: Matkontrollen

– Jeg trodde ikke det var så dårlig stelt, istemmer matblogger og amatørkokk Helle Øder Valebrokk.

Sammen med den tredje i panelet, kokk og restauranteier Tore Namstad, mener de at de fleste typene «sunnere» chips er bortkasta kalorier. De anbefaler heller, i likhet med ernæringseksperten, å spise en moderat mengde av den sorten man liker best.

Likevel trekker de fram to typer som skikkelig gode på smak, selv om disse ikke nødvendigvis gjør det bra hos ernæringseksperten (se egen faktaboks).

Ida Marie Pedersen er lektor i ernæring ved Høyskolen Bjørknes. Hun mener at halvparten av de 20 typene
Ida Marie Pedersen er lektor i ernæring ved Høyskolen Bjørknes. Hun mener at halvparten av de 20 typene "sunnere" chips hun vurderte for Matkontrollen, er et dårligere alternativ enn vanlig potetgull/chips. Foto: Lene Dreyer, Matkontrollen.

– Ikke gi barn chips med mye salt

Ida Marie Pedersen trekker frem Maarud Super-Mix som en versting på saltinnhold, med hele 4,2 gram salt pr 100 gram.

– Hvis et barn spiser halve posen har de fylt opp hele dagskvoten sin med salt, sier Pedersen.

Hun oppfordrer folk til å lese ingredienslista. Saltkvoten for barn i alderen 2-10 år er på 3-4 gram pr dag, mens kvoten til en voksen er 5 gram (en strøken teskje).

Det er Maarud som lager Super-Mix. I likhet med mange andre snackstyper består produktet av en slags pasta laget av mel. Disse pastabitene friteres og bakes, og i denne prosessen ekspanderer de. For å kunne ekspandere må de inneholde salt som binder vannet.

– Vi jobber med å redusere saltinnholdet også i Super-serien. Vi har dratt det ned på Superchipsen som har 30 prosent mindre salt enn dette produktet. Allerede nå jobber vi med å dra det ned enda mer, sier produktutviklingssjef i Maarud, Anders Andersson.

– Potet og rotgrønnsaker er bedre enn mel

Ida Marie Pedersen mener at poteter og rotgrønnsaker til syvende og sist er bedre enn masse mel og potetstivelse, som mange av de såkalt sunnere variantene er laget av. Mens poteter og rotgrønnsaker inneholder kostfiber, vitaminer og mineraler, inneholder mel og potetstivelse mange lettomsettelige (raske) karbohydrater.

– Likevel er det ikke gjennom chips man skal få i seg fiber, vitaminer og mineraler, og rotfruktchips kan ha like mye eller mer fett enn vanlig potetgull/chips. Rotfruktchips teller dermed ikke som én av de fem anbefalte porsjonene frukt og grønt om dagen, advarer Pedersen.

Ikke la deg lure av porsjonsstørrelser

Ida Marie Pedersen reagerer også på at flere av produsentene oppgir hvor mange kalorier man får i seg pr porsjon utenpå posene.

Hvis man leser nøye kan man se at porsjonsstørrelsene ligger på 25-30 gram, noe som betyr at kaloriinnholdet i hele posen er langt høyere.

Resultat av smakstesten:

Smakspanelet blindtestet 12 produkter fra dagligvarebutikkene og landsdekkende helsekostkjeder. Terningkastene står i parantes:

Rotfrukt, Rootfruit Scandinavia (6): Bra krydra, sprøtt, lite fett, tynne flak, god smak av grønnsaker.

Maarud Super-mix, paprika (5): Godt krydra, sprø, ikke fett, ikke så søtt, gode barndomsminner.

Go Pure vegetable chips (4): Er litt for lite krydret og seigt, og rødtbetene er litt brent. Produktet får likevel terningkast fire fordi panelet anser det som et godt 1. generasjonsforsøk på rotfruktchips.

Poppa Mexican fra Sørlandschips (3): Smaker mye av tacokrydder, luftig, litt grøtete og uekte smak.

Maarud potetgull lettere, paprika (3): Overkrydret og veldig mye fett på utsiden. Litt for søtt og syrlig. Minner om grillkrydder.

Poppa chips med spansk paprika fra Sørlandschips (2): Søtt og slapt med en litt emmen smak. Minner om en melklump med grill-/barbequekrydder.

Maarud Superchips med cracked pepper (2): Sur, overkrydret med en uekte smak. Minner om potetmospulver.

Kims Crisps bølgechips med paprika (2): Søtt, salt, tørt, kjedelig. Konsistensen minner om papp.

Maarud Superbites fullkorn (1): Søtt med en intetsigende smak av sour cream. Konsistensen er steinhard og minner om papp og takstein.

Maarud Superbites linse (1): Søtt og kvalmt. Smaker emment, gammel hvitløk og syrlig. Konsistens som takstein.

Quinoa Chips tomato & garlic fra Eat Real (1): Smaker søtt og bitter hvitløk. En slags pulverkonsistens.

Hummus Chips chili & lemon fra Eat Real (0): Smaker etsende vaskemiddel med lime og chili. Konsistensen er veldig hard.

Næringsrangering:

Ida Marie Pedersen har rangert 20 snackstyper. Som referanseprodukt har hun brukt vanlig (classic) Maarud potetgull med salt. Fett og salt har veid tyngst, deretter kostfiber og sukkerarter. Potetgull kan være en betydelig kilde til salt. Dersom flere produkter har vært like i forhold til kriteriene over har høyere saltinnhold trukket ned.

Et litt bedre alternativ: Rotfrukt (Rootfruit Scandinavia), Rødbeta (Rootfruit Scandinavia), Way better nacho cheese (Go pure), Vegetable chips (Go pure), Maarud lettere potetgull paprika, Poppa chips mexican (Sørlandschips), Poppa chips spansk paprika (Sørlandschips).

Verken dårligere eller bedre: Superbites linsechips med créme fraiche (Maarud), Superbites fullkorn fire løk (Maarud), Crisps supersprø bølgechips paprika (Kims).

Et litt dårligere alternativ: Quinoa and kale puffs jalapeno & cheddar (Eat Real), Quinoa tomato and garlic (Eat Real), Hummus chips chili and lemon (Eat Real), Lentil chips tomato and basil (Eat Real).

Et dårligere alternativ: Potetfries salt (Maarud), Superchips (Maarud), French fries (Kims).

Styr unna: Super-mix (Maarud).