FINNER IKKE VEIEN UT: Fagfolk vurderer nå hvordan de skal få spekkhoggerne ut i åpent hav igjen. Foto: norwegianorcasurvey.no
FINNER IKKE VEIEN UT: Fagfolk vurderer nå hvordan de skal få spekkhoggerne ut i åpent hav igjen. Foto: norwegianorcasurvey.no

frykter dyrene skal sulte i hjel:

Forbereder storstilt redningsaksjon av spekkhoggere

BODØ (TV 2): Flere spekkhoggere er innesperret i Trælvikosen i Brønnøy i Nordland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mer enn to uker har fire voksne hunndyr og tre kalver oppholdt seg i Trælvikosen i Brønnøysund. De har ikke klart å navigere tilbake til åpent hav.

– Etter observasjoner gjort i natt kan mye tyde på at to dyr, en hunn og en kalv, kan ha kommet seg ut på egen hånd, sier Richard Karoliussen i Norwegian Orca Survey til TV 2 Nyhetene.

Sammen med marinbiolog Eve Jourdain planlegger de nå en storstilt redningsaksjon for å få de andre dyrene ut.

– Det er ikke tilgang på mat til dyrene, derfor haster det før spekkhoggerne sulter i hjel, forteller Karoliussen.

– Vi gjorde flere observasjoner frem til klokken 02 natt til i dag, og dronebilder viser at spekkhoggerne er blitt tynnere, forteller Karoliussen.

Får ikke nok å spise

Det er god plass til dyrene i Trælvikosen som ligger rundt 500 meter fra flyplassen i Brønnøysund, problemet er at det ikke er nok mat der.

– Vi er i kontakt med eksperter over hele verden. Vi går ikke til aksjon uten at det er strengt nødvendig, sier Karoliussen.

Planene for å få dyrene ut fra Trælvikosen er klare.

– Vi har fått klarsignal fra Mattilsynet slik at vi kan ta de grepene som er nødvendige, sier Karoliussen.

KOMMER SEG IKKE UT: Spekkhoggerne har trolig fulgt en fiskestim gjennom et smalt sund. Nå finner de ikke veien ut igjen. Foto: Google Maps
KOMMER SEG IKKE UT: Spekkhoggerne har trolig fulgt en fiskestim gjennom et smalt sund. Nå finner de ikke veien ut igjen. Foto: Google Maps

Masse folk har meldt seg for å hjelpe. På ei lukket gruppe på Facebook har det meldt seg over et tusen frivillige som kan delta med båter og kajakker.

– Dette blir en folkeaksjon, og vi er meget glad for det enorme engasjementet fra lokalbefolkningen som vi nå opplever, sier Karoliussen.

– Når vurderer dere å sette i gang redningsaksjonen?

– Vi skal ha et møte nå i ettermiddag, og da kan en eventuell redningsaksjon være i gang fredag eller lørdag dersom behovet er der, sier Karoliussen.

Ber folk ta hensyn

Han understreker at man ikke gjør noen inngripen uten at man ser at dette er strengt tatt nødvendig for dyrenes helse.

Planen går ut på å bruke båter og tau for å lede spekkhoggerne ut den veien de kom inn. Til dette trengs det mange frivillige som kan delta.

Norwegian Orca Survey er opptatt av at dyrene ikke skal bli stresset og ber skuelystne om å ta hensyn.

– Vi ser at det er masse folk som kommer for å se på dyrene og man kan ikke nekte folk å ferdes i området, men vi ber om at folk må ta hensyn, sier Karoliussen.