Svensk stormatch utsatt på grunn av kampfiksingsforsøk

AIK-spiller ble tilbudt en stor pengesum.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdagens Allsvenskan-kamp mellom IFK Göteborg og AIK er utsatt fordi noen har forsøkt å fikse kampen.

Det opplyser Sveriges fotballforbund (SvFF) via nettstedet Fogis.se.

Forsøket på kampfiksing ble meldt inn av en AIK-spiller som skal ha blitt tilbudt en stor pengesum mot å prestere dårlig i kampen mot IFK.

– Det her er et svært alvorlig angrep og et kuppforsøk mot svensk fotball, og det kommer vi aldri, aldri til å akseptere, sier generalsekretær Håkan Sjöstrand i Sveriges fotballforbund.

Flere nordmenn skulle spilt
Han opplyser at SvFF har utsatt kampen inntil videre, og at politiet har startet etterforskning av saken.

Det er uklart når seriekampen skal spilles.

– Tanken er at vi sammen med IFK Göteborg skal finne en passende dato, sier AIKs sportssjef Björn Wesström.

Ingen av spillerne i Stockholm-klubben får uttale seg om saken.

– Alle spørsmål skal til meg, sier Wesström.

Kampen skulle etter planen blitt spilt klokken 19.00. IFK Göteborg har fire nordmenn i stallen: Henrik Bjørdal, Thomas Rogne, Mix Diskerud og Benjamin Zalo. AIK ledes av tidligere Brann-trener Rikard Norling.

– Sent i går kveld ble jeg kontaktet av AIK. De ga meg informasjon om at en av deres spillere hadde blitt tilbudt en stor sum med penger for å underprestere i den planlagte kampen mot IFK. Ut fra denne informasjonen besluttet forbundet å innstille kampen. Samtlige parter var enig i dette. Basert på informasjonen vi har mottatt, har politiet innledet en etterforskning, sier generalsekretær Håkan Sjöstrand i det svenske fotballforbundet, på torsdagens pressekonferanse.

Sjöstrand sier at dette ikke handler om en enkelt kamp, men om et alvorlig angrep på svensk fotball.

– Derfor er det viktig at vi reagerer med kraft. Utgangspunktet for alle våre kamper er at de skal være sikre og at de skal avgjøres på sportslige grunner. Basert på informasjonen vi har fått, så kan ikke vi garantere at kampen som skulle blitt spilt i kveld, ville vært en sikker kamp, sier Sjöstrand.

– Jeg er glad for at spillerne i AIK har våget å fortelle, og at vi har fått god hjelp av politiet. Dette er et bevis på at samarbeidet fungerer. Politiet har nedsatt en egen aksjonsgruppe, og både spillere og klubben agerte umiddelbart. Da løser vi også problemene raskt, sier Björn Eriksson i Riksidrottsförbundet til TT.

Hevder keeper ble tilbudt penger
Ifølge IFK Göteborgs sportssjef Mats Gren er det en av AIKs keepere som har blitt kontaktet av en matchfikser.

– Det lille jeg vet er at noen i går kveld gikk på AIKs keeper. Jeg vet ingen detaljer. Her gjelder det å være forsiktig. Det jeg vet er at det har vært trusler mot ham, sier Gren til Gøteborgs-Posten.

AIK-keeper Oscar Linnér var suspendert i kveldens kamp. Tidligere Tromsø-, Lyn- og Fredrikstad-keeper Kenny Stamatopoulos skulle etter planen stått mot IFK.

– Jeg har stor forståelse for at de tar denne beslutningen, sier IFK-formann Frank Andersson.

– Dette med pengespill og trusler tar hele idrettsbevegelsen som gissel. Det er ikke bare fotballen, men hele idrettsbevegelsen og våre verdier som rammes, sier Andersson videre.

Leder av NFFs konkurranseavdeling Nils Fisketjønn forteller at rutinene i NFF er gode.

– Dette oppleves alvorlig og trist. Etter saken i 2013 kom myndighetene på banen. Vi har etablert gode rutiner med Lotteritilsynet, Norsk Tipping og ikke minst klubbene for å jobbe preventivt med dette, sier Fisketjønn.

Han forklarer hvordan spillere som blir kontaktet av kampfiksere skal gå frem.

– Spilleren må kontakt sin klubb. Det er viktig at de kommer med oss med informasjon slik at vi kan vurdere det. Er det alvorlig nok, er det kriminalitet. Vi vil da gå til politiet med informasjonen, sier Fisketjønn.

– Frykter dere at noe lignende kan skje i Norge?

– Det er ingen grunn til å tro at resultatene i Norge er manipulerte, men vi skal ikke være naive. Vi har hatt vår sak og følger godt med. Vi har et godt samarbeid med UEFA om dette. De investerer mye ressurser. Sånn sett er vi i dialog i hele Europa rundt dette, sier han.

– Kjempealvorlig
TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er ikke overrasket over opplysningene, men synes at det er trist.

– Det er kjempealvorlig. At det skjer i en toppkamp i Allsvenskan er spesielt. Det er uvanlig at det har vært fokus på toppkamper. Nedover i divisjonene i Sverige har det vært mye rart. Jeg tror dette skjer mye oftere enn det vi får vite om. Det som er uvanlig er at spilleren går til klubben og at det blir tatt videre. Det er mange spillere som får forespørsler, men som avfeier dem som useriøse. Jeg synes det er godt gjort at spilleren tar det videre.

– Et annet poeng er at man kan satse det man vil på toppkampene. Utfordringen er å ha systemene som plukker opp dette. Det har ikke Fotballforbundet i Norge, sier Mathisen.

– Har du opplevd noe lignende i norsk fotball, at spillere har blitt kontaktet?

– Nei, aldri. Jeg har aldri opplevd eller hørt om det, med unntak av useriøse forespørsler via Facebook. Det har aldri vært noe organisert eller profesjonelt. Jeg har aldri hørt om noe i Norge, men at det forekommer også her i landet, på forskjellige nivå, det er jeg helt sikker på.

– Jeg regner med at spillere gir beskjed om det. Veien for å slå alarm er jo ganske kort. Jeg synes det er bra at det svenske forbundet tar grep med en gang, og sier at denne kampen er utsatt. Og statuerer et eksempel om at dette ikke er tillatt, sier Mathisen, som synes det er fornuftig at oppgjøret utsettes. (©NTB/TV 2 Sporten)