Oslo kommune må betale 1,5 millioner etter at kvinne (63) sultet i hjel

– Dette er en trist og alvorlig sak, ikke minst fordi vi snakker om et lovbrudd som gikk over åtte måneder, fra januar 2015 til kvinnen døde åtte måneder senere, sier aktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo kommune er dømt til å betale en bot på 1,5 millioner kroner for å ikke ha gitt forsvarlig helsehjelp til en kvinne (63) som døde av avmagring.

Den 63 år gamle kvinnen ble i 2014 diagnostisert med demens og fikk korttidsplass på sykehjem. Hun ble i starten av 2015 flyttet tilbake til sin egen bolig, og fikk vedtak på hjemmesykepleie.

Etter hvert ble tjenestene fra hjemmesykepleien trappet ned og avsluttet. Til tross for flere bekymringsmeldinger til bydelen fikk ikke kvinnen tilstrekkelig oppfølgning og helsehjelp da hun bodde hjemme. Etter å ha ligget død i hjemmet sitt over tid, ble kvinnen ble funnet død i august 2015.

– Dette er en trist og alvorlig sak, ikke minst fordi vi snakker om et lovbrudd som gikk over åtte måneder, fra januar 2015 til kvinnen døde åtte måneder senere. Den idømte botens størrelse reflekterer det, sier politiadvokat Tone Bysting, som var aktor i saken.

Oslo kommune ble ilagt forelegg på to millioner kroner 8. august 2016. Kommunen erkjente straffeskyld, men godtok ikke botens størrelse. Saken ble derfor brakt inn for Oslo tingrett. Tingretten har nå idømt Oslo kommune en bot på 1,5 millioner kroner.

«Kvinnen døde av hjertesvikt i kombinasjon med avmagring, og veide 36 kilo på obduksjonstidspunktet. Det er cirka 30 kilo mindre enn hun veide ett år før hun døde. At hun døde som følge av den manglende oppfølgningen gjør saken grov og svært alvorlig», fremgår det av dommen.

Kommunen har en ankefrist på to uker.

TV 2 / NTB