I SISTE TIME: Bare timer etter at Joshua French (her avbildet under rettssaken i 2014) hadde forlatt Kongo, ble sentralfengselet i Kinshasa angrepet.
I SISTE TIME: Bare timer etter at Joshua French (her avbildet under rettssaken i 2014) hadde forlatt Kongo, ble sentralfengselet i Kinshasa angrepet. Foto: Reuters/Roar Dalmo Moltubak/TV 2.

brende: – Det var en kamp mot klokka

Blodig masseflukt fra Kongo-fengsel kunne spolert French-utleveringen

Bare timer etter at Joshua French ble hentet ut fra N´dolo-fengselet i Kinshasa, brøt det ut fullt kaos i Kongos hovedstad. Utenriksminister Børge Brende pustet lettet ut da nordmannen endelig satt på flyet til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken 22.00 16. mai: Joshua French blir i all hast hentet fra det militære fengselet N´dolo i Kinshasa og transportert til en flyplass i den kongolesiske Hovedstaden.

To timer senere sitter nordmannen på et fly ut av Kongo, fulgt av norsk helsepersonell. Diplomaten Arild Øyen fulgte French til flyet.

Klokken 04.00 natt til 17. mai: Et fangeopprør oppstår i sentralfengselet i Makala i Kinshasa, og rundt 50 fanger klarer å rømme. Fengselet ligger en liten biltur fra det militære N´dolo-fengselet French forlot like før.

Fengselet ble ifølge kongolesiske medier angrepet av en kristen militant sekt som ønsket å sette fri en av lederne sine.

KLAPPJAKT: Kongolesisk politi leter i hele Kinshasa etter et stort antall fanger som rømte natt til 17. mai fra et fengsel som ligger like ved fengselet Joshua French ble hentet ut fra bare timer tidligere.
KLAPPJAKT: Kongolesisk politi leter i hele Kinshasa etter et stort antall fanger som rømte natt til 17. mai fra et fengsel som ligger like ved fengselet Joshua French ble hentet ut fra bare timer tidligere. Foto: AP/John Bompengo

Kilder TV 2 har snakket med forteller om fullt kaos og en blokkert by etter angrepet på fengselet.

– Flere er drept, både fanger og politifolk, bekreftet justisminister Alexis Thambwe Muamba til Radio Okapi.

Etter det TV 2 kjenner til har det ikke kommet rapporter om at N´dolo-fengselet ble direkte berørt av volden.

– Kunne komplisert saken

Bilder fra Kinshasa viser utbrente biler, og ifølge Radio Okapi førte masseflukten til en klappjakt over hele byen for å finne de rømte fangene. Ifølge lokale medier resulterte angrepet på fengselet i stengte veier og skuddvekslinger flere steder i Kinshasa.

Hadde fengselet blitt angrepet tidligere eller utsendingen av French blitt utsatt, kunne det fått alvorlige følger. Situasjonen i byen ville trolig blitt en ekstra utfordring.

– Fangeopprøret startet noen timer etter at Joshua French var ute av landet. Hadde opprøret skjedd mens French var der fortsatt, så hadde det absolutt kunne komplisert saken, forteller utenriksminister Børge Brende (H) til TV 2.

Brende forteller at kun få personer i det norske Utenriksdepartementet kjente til at det etter åtte år lå an til at Joshua French kunne slippe ut av fengsel i Den demokratiske republikken Kongo. Det ble et poeng å ikke bekrefte noe før nordmannen var i trygghet.

Slik beskriver Brende timene som gikk fra president Joseph Kabila signerte løslatelses-dokumentene til French satt på flyet:

– De var dramatiske. Denne saken har hatt mye dramatikk i seg. Vi fikk til en undertegning på presidentens kontor 16. mai klokken 11, men det var en kamp mot klokka, forteller Brende.

Også i 2015 stod et fly klart på en flyplass i Kinshasa for å hente French, bekrefter Brende.

– Vi har jo også tidligere hatt et fly der nede for å hente Joshua French. Den gangen fikk vi det ikke til, så nå er jeg både stolt og glad for at vi har fått til denne løsningen, det må jeg si, sier Brende til TV 2.

Brende: Ingen selvfølge at det gikk bra

Med det forrige mislykkede forsøket og en rekke situasjoner der både familien og diplomater har trodd at en løsning var nær i bakhodet, turte ingen å puste ut før French like over midnatt natt til 17. mai satt på flyet og var ute av kongolesisk luftrom.

Mye kunne ifølge Brende ha gått galt i løpet av Frenchs siste timer på kongolesisk jord.

– Man skulle tro at ting skulle gå greit da en overføringsavtale var undertegnet, men vi måtte ta høyde for at Kongo er et komplisert land. De sliter med store problemer internt, så det var ingen selvfølge at alle de andre tingene skulle komme på plass på så kort tid, forteller Brende.

Brende trekker frem flere ledd i prosessen som man fra norsk hold er lettet over ikke spolerte hjemsendingen.

– Først er det landingstillatelsen, så var det å få ham ut av fengslet, deretter at vi fikk ham fra fengselet og ut til flyet, og så at vi fikk lov til å lette, forteller utenriksministeren.

– Da flyet lettet, trakk jeg et lettelsens sukk og skjønte at vi hadde lyktes, sier Brende til TV 2.

Diplomat Arild Øyen beskriver til NRK prosessen med å få landingstillatelse som nærmest umulig på så kort tid.

– Det var helt vanvittig. Det skulle ikke vært mulig å løse dette i løpet av fem timer. Det tar vanligvis tre, fire dager å få en slik landingstillatelse, sier Øyen til NRK.

Moren: – Gleden er ubeskrivelig

Frenchs mor, Kari Hilde French, ble holdt oppdatert om saken via telefon. Hun befant seg i Israel da sønnen endelig og uventet ble satt fri. Da hun fikk bekreftet at sønnen var ute av kongolesisk luftrom, slapp hun gleden løs, skriver hun i et blogginnlegg.

– Vi har endelig fått deg hjem, og gleden er ubeskrivelig!, skriver moen og søsteren Hannah i innlegget.

Joshua French, som ble dømt til døden fire ganger og ble idømt en livstidsdom for å ha drept kameraten Tjostolv Moland selv om norske etterforskere konkluderte med selvmord, landet i Norge på formiddagen 17. mai.,

Han får nå nødvendig medisinsk tilsyn av helsepersonell. Han har ingen dom mot seg i Norge, og er åtte år og en uke etter at han ble pågrepet i jungelen i Kongo en fri mann.