stor test av proffdriller:

To av disse får terningkast seks

Om du vil ha en drill som holder lenge og fikser de tøffeste jobbene, er det en av disse du skal ha. TV 2 Hjelper deg har testet de kraftigste batteridrillene på markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De er egentlig ment for proffene, men stadig flere vil ha utstyr som både tåler og gir mer.

Lars Grønvold i Grønvold maskin på Alnabru i Oslo, sier at rundt en fjerdedel av de som kjøper slike driller er vanlige forbrukere, skriver Teknisk Ukleblad.

Sammen med TV 2 Hjelper deg har de testet fem proffdriller fra toppmerkene. Alle drillene har separat batteri som også kan brukes på annet verktøy fra samme produsent.

– Du må derfor tenke nøye gjennom hvilken familie du gifter deg inn i, sier Odd Richard Valmot fra Teknisk Ukeblad.

Slik testet vi

Det er Odd Richard Valmot fra Teknisk Ukeblad som har gjennomført testen.

I tillegg til å se på tekniske kvaliteter, ergonomi og brukervennlighet har han kjørt alle drillene gjennom flere tester.

Dreiemoment er sjekket ved å la drillene produsere hull med hullsager. Det presser maskinene til det ytterste. Alle maskinene måtte derfor dra rundt en 177 millimeters hullsag i første gir.

Batterikapasitet ble testet ved å gi samme oppgave til alle drillene. Med fulladet batteri skulle drillene bore så mange 30-millimeters hull de klarte i en 96 x 96 millimeter. For å gjøre det ekstra tungt måtte hullene lages med vanlige spadebor. Alle maskinene fikk her pauser når de ble for varme, da de automatisk stopper opp for å beskytte seg selv.

Robusthet: For å teste hvor robuste drillene er måtte de gjennom en falltest. Her ble alle sluppet fra samme høyde (1,5 meter) ned på betong. Alle drillene ble sluppet fire ganger, en gang fra hver side. Selv om det er tilfeldig hvordan de lander, er dette et fall proffdriller bør tåle, uansett hvordan de lander, forklarer Valmot.

Drillene i testen er fra Makita, DeWalt, Milwaukee, Hitatchi og Bosh. Alle koster litt over 2000 kroner.

Best i test

To driller skiller seg ut. Det er Bosch GSR 18 V-85 C Professional og Milwaukee M18 ONEDD.

De er også de eneste drillene som er utstyrt med bluetooth, som er et stort pluss. Det gjør at du kan programmere dem og holde oversikt over ting som driftstimer og finne dem igjen om de blir stjålet. I tillegg klarer drillene flest hull i batteritesten. De er også svært robuste og takler falltesten med glans.

Milwaukeen er også minst, samtidig som den er sterkest.

– Boschen er elegant, gjennomført, veldig solid og har et batteri som skiller seg fra de andre, sier Valmot.

Og det er Milwaukee han kårer til best i test.

Lavest score

Dårligst ut kommer Hitatchi DS 18DBL2 og Makita DDF481.

Begge er gode driller, men under batteritesten trenger Hitatchi oftere pauser enn de andre maskinene, fordi den blir for varm. Det er i utgangspunktet bra at maskinen stopper å arbeide når den blir varm, og de er ekstremtestet, men det er likevel et minus.

Mest negativt er imidlertid at den ikke bestod falltesten. Allerede på første fall delte den seg.

Makita gjør det overraskende dårlig på batteritesten. Der de andre drillene klarer fra 48 hull og oppover, gir Makita seg etter 20. Det er for dårlig, mener Valmot.

– Det batteriet bør de ta tilbake til Japan og gjøre noe med, sier han.

Bosch GSR 18 V-85 C Professional

Terningkast 6

Pris: 2122,-

En robust drill og som er svært utholdende. Den har også testens beste batteri og klarer 60 hull. I tillegg er den svært stillegående. Bosch er den eneste som har utstyrt maskinen med en sensor som gjør at motoren stopper om maskinen kjører seg fast slik at den begynner å rotere. I tillegg har den bluetooth.

Milwaukee M18 ONEDD

Terningkast 6

Best i Test

Pris: 2460,-

Testens minste, men kraftigste drill. Det betyr at denne kan komme lettere til om det er trangt. I tillegg har den bluetooth, noe som gjør at den vil kunne være med å utvikle seg sammen med appen. Den er også svært robust og funksjonsrik. Batteriet er også testens nest beste, og den klarer 52 hull. Det er et lite stykke unna Boschen, men fortsatt veldig bra.

DeWalt DCD991

Terningkast 5

Pris: 2135,-

En svært sterk drill og den eneste med tre gir. Den klarer seg godt gjennom alle testene. Den har også en god led-lampe med tre lysstyrker. At denne er plasser nede ved batteriet gjhør at den lyser godt opp på arbeidsområdet. Den har imidlertid bare 5Ah batteri, der de fleste andre har 6Ah, likevel klarte den seg godt i batteritesten og klarer 48 hull.

Hitachi DS 18DBL2

Terningkast 4

Pris: 2095,-

Hitathci er sterk, men klarer ikke falltesten. Den deler seg allerede på første forsøk. Den har heller ikke strømindikator på batteriet. Den har imidlertid godt batteri, og kommer på tredjeplass i batteritesten, men den trenger oftere pauser enn de andre maskinene fordi den er for varm.

Makita DDF481

Terningkast 4

Pris: 2249,-

Makita har den raskeste laderen og er svært robust. Den gjør det imidlertid dårligst i batteritesten og klarer bare 20 hull, før batteriet er tomt. Det er en tredjedel av det Milwaukeen klarer. Batterimåleren er også unøyaktig.