GRANSKES: Spesialetterforsker Robert Mueller skal utrede om russerne på noen måte hjalp Trump med å bli president. REUTERS/Ivan Sekretarev/Pool/Lucas Jackson/File Photos       TPX IMAGES OF THE DAY
 GRANSKES: Spesialetterforsker Robert Mueller skal utrede om russerne på noen måte hjalp Trump med å bli president. REUTERS/Ivan Sekretarev/Pool/Lucas Jackson/File Photos TPX IMAGES OF THE DAY

Tidligere FBI-direktør skal granske Russland-innblanding

Den tidligere FBI-direktøren Robert Mueller er utpekt som spesialetterforsker og skal granske den mulige russiske innblandingen i valget i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mueller skal utrede «den russiske regjeringens innsats for å påvirke det amerikanske presidentvalget 2016 og relaterte spørsmål», opplyser justisdepartementet i USA.

– Jeg har avgjort at en spesialetterforsker er nødvendig for at det amerikanske folket skal ha full tiltro til resultatet av undersøkelsene, sier visejustisminister Rod Rosenstein i en uttalelse, ifølge Reuters.

Fornøyd

USAs president Donald Trump – som angivelig var kandidaten Russland ville hjelpe til å vinne valget – ønsker undersøkelsene velkommen.

– En undersøkelse vil bekrefte det vi allerede vet, at det ikke var noe samspill mellom min kampanjestab og noen utenlandsk enhet, skriver Trump i en uttalelse.

Presidenten legger til at han ser fram til en snarlig oppklaring av saken.

Også fra demokratisk side uttrykkes det glede over avgjørelsen.

– Jeg er svært fornøyd med at det er utnevnt en spesialetterforsker. Robert Mueller er en respektert tjenestemann, sier Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

Spekulasjoner

Utnevnelsen av Mueller kommer få dager etter at hans etterfølger som FBI-direktør, James Comey, fikk sparken av Trump.

Etter oppsigelsen har eksperter og medier spekulert i hvorvidt Comey ble sagt opp for å sette en stopper for undersøkelsene av de påståtte forbindelsene mellom Trumps valgkampstab og Russland.

Mueller nyter stor respekt på tvers av de politiske skillelinjene i USA. Han tjente som sjef for FBI både under demokratiske og republikanske presidenter i perioden 2001 til 2013.

Etter at Comey tok over i 2013 har Mueller vært foreleser ved Stanford University og partner i et advokatfirma.

– Jeg tar på meg ansvaret for denne undersøkelsen og vil utføre den etter beste evne, sier Mueller i en kort pressemelding hvor han kommenterer utnevnelsen.

Sammenlignes med Watergate

TV 2s utenriksreporter Fredrik Græsvik i Washington rapporterer at mange demokrater har en våt drøm om at utfallet etter en slik etterforskning kan føre til at Trump må forlate Det hvite hus. Men Trump er også under press fra republikanerne etter den siste ukens avsløringer.

Den republikanske senatoren John McCain sa under en tale tirsdag at avsløringene rundt Donald Trump har nådd et nivå som kan sammenlignes med Watergate-skandalen i størrelse og omfang.

– Vi har sett denne filmen før. Skandalene baller på seg og annen hver dag dukker det opp et nytt aspekt i saken, sa han ifølge nyhetsbyrpet AP.

Græsvik sier at Mueller nå vil få tilgang til alt av gradert informasjon og materiale rundt hvilken kontakt det har vært mellom apparatet rundt Trump og russerne, men at etterforskningen kan ta lang tid.

– Noen frykter at dette vil ta flere år, men målet er å ha en konklusjon i løpet av noen måneder, sier han.

Flere komiteer i kongressen har bedt Coney om å vitne. Flere kilder rundt Coney sier at han insisterer på åpen høring slik at han selv har kontroll på hva som kommer ut i offentligheten. Høringen kan finne sted allerede neste onsdag, ifølge TV 2s USA-kommentator Mathias Ask.

Visste om etterforkning

Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, avgåtte Michael Flynn må også regne med å bli en del av etterforskningen. Han fikk sparken under en måned etter han begynte i jobben. Bakgrunnen var at han ga uriktige opplysninger til visepresident Mike Pence om sin kontakt med Russlands ambassadør.

I dag ble det kjent at han skal ha fortalt Trump-administrasjonen at han var under etterforskning før han ble gitt jobben.

Ifølge to kilder New York Times har snakket med, fortalte Flynn president Donald Trumps overgangsteam at han ble etterforsket av føderale myndigheter for å ha jobbet i hemmelighet som lobbyist for Tyrkia. Dette skal ha skjedd før Donald Trump ble innsatt som president.

Til tross for dette fikk Flynn stillingen som sikkerhetsrådgiver, som ga ham tilgang til topphemmelig amerikansk etterretning.

(©NTB/TV 2)