Bekrefter: Joshua French er i Norge

Statsminister Erna Solberg bekrefter at Joshua French er tilbake i Norge. Løsningen for French ble klar tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende inviterte til pressekonferanse om Joshua French klokken 18 onsdag, på selveste 17. mai.

Der bekrefter Solberg at Joshua French er kommet til Norge.

Han kom med et fly rekvirert av norske myndigheter. Han ble fulgt på reisen av norsk helsepersonell. Flyet lettet fra Kinshasa ved 23-tiden tirsdag kveld, og French var på norsk jord ved 11-tiden onsdag.

– Norske og kongolesiske myndigheter er enige om en overføring til Norge. Joshua French ankom Norge i dag, sa Solberg under pressekonferansen.

Det er åtte år siden Joshua French ble pågrepet i Kongo sammen med kameraten Tjostolv Moland.

– Jeg er glad for at vi nå endelig har funnet en løsning. Det har under arbeidet med saken vært oppturer og nedturer, vi har flere ganger trodd vi var nær en løsning, men nå er det endelig kommet en løsning, sier Solberg.

Dømt til døden

Løsningen kom på plass i et møte på kontoret til presidenten i Kongo tirsdag. Der var representanter fra Norge til stede.

– Det er beslutning tatt av kongolesiske myndigheter basert på French sin helse og humanitære situasjon. Anmodningen om dette kom fra Norge, sa Børge Brende under pressekonferansen.

Brende understreker at French nå vil få den nødvendige helsehjelpen han trenger i Norge. Han understreker også at French ikke har noen dom på seg i Norge, og ikke skal sone videre i Norge.

– Jeg vil understreke at det ikke er betalt ut penger i denne prosessen. Utenriksdepartementet vil også berømme Moland og French sine familiers innsats i denne prosessen. Arbeidet til Kari Hilde French, Frenchs mor, har uten tvil vært viktig for dette utfallet, sa Brende.

– Kari Hilde French sitt engasjement har tydelig gjort et inntrykk på kongolesiske politikere, la Solberg til.

Se dokumentaren om Kari Hilde French og hennes kamp for sønnen på TV 2 Sumo

– Hvorfor har det vært så viktig for norske myndigheter å få French hjem?

– Det er spesielt at en nordmann sitter på en dødsdom, som er en straff vi i Norge i utgangspunktet er motstander av, sier Solberg.

Dømt til døden

I et sirkus av en rettssak ble de to ble dømt for spionasje på vegne av Kong Harald, og for planer om å ta Kongos president av dage. Tjostolv Moland ble dømt for drap og Joshua French for medvirkning. De ble tildelt en rekke dødsstraffer hver.

Norge ble dømt til å betale over 3000 milliarder kroner.

Moland tok sitt eget liv på cella i august 2013.

– Jeg tror det ikke før han sitter på flyet, det har vært for mange nedturer til å tro på dette. Dersom det er riktig er det fantastisk, sa Knut Moland, faren til avdøde Tjostolv Moland, til TV 2 tidligere onsdag.

– Jeg sender i dag varme tanker og medfølelse til familien til Moland, som døde i Kongo, sa Solberg.

Henviser til pressekonferanse

TV 2 var da også i kontakt med French sin mor, Kari Hilde French, som ikke ønsker å kommentere hvorvidt French er løslatt. Hun har selv vært i Israel de siste ukene for avkopling og henviser til pressekonferansen til statsministeren.

I februar uttalte Børge Brende at det var kommet positive signaler angående en mulig benådning fra Kongos justisminister, men at saken ikke er løst før French er ute av Kongo.