DEMONSTRSJON: Arfan Bhatti under en appell under en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
DEMONSTRSJON: Arfan Bhatti under en appell under en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Bhatti siktet etter våpenloven: – Er jo nesten blitt en 17. mai-tradisjon

Arfan Bhatti tilbringer nasjonaldagen i avhør for andre gang på fem år. Han er siktet etter våpenlovgivningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble islamisten Arfan Bhatti pågrepet av politiet i Oslo.

Han er siktet for et brudd på våpenloven.

– Det er en påstand om at han for en stund siden skal ha overlevert noen våpen til andre personer. Han har nektet for dette, sier Bhattis forsvarer, John Christian Elden, til TV 2.

Han satt i arresten fram til onsdag, da han ble fremstilt for avhør.

– Tradisjon

Det er ikke første gang den kjente islamisten pågripes dagen før Norges nasjonaldag.

Også i 2012 pågrep politiet ham 16. mai. Den gang siktet de ham for overtredelse av våpenloven. Saken skal ha dreid seg om ulovlig besittelse av et våpen fra året før, og Elden mente dette ikke kunne være den reelle grunnen for pågripelsen.

– Det virker jo nesten som at det er blitt en 17. mai-tradisjon at politiet ønsker å pågripe ham på et såkalt eldre forhold, hvor det er viktig å avhøre ham på 17. mai, sier Bhattis forsvarer John Christian Elden.

Politiinspektør Vegar Munthe Ommedal sier saken Bhatti er pågrepet er en sak de har arbeid med over flere dager.

– Han ble pågrepet for brudd på våpenloven, bekrefter han.

– Det er andre gang på fem år Arfan Bhatti blir pågrepet på 16. mai og sitter i avhør på nasjonaldagen, hvilken sammenheng er det mellom disse tilfellene?

– Det er ingen sammenheng mellom disse tilfellene, dette er en sak som er helt isolert fra den tidligere som jeg ikke har noen særlig kjennskap til. Dette er en sak som vi har jobbet med noen dager og situasjonen var slik at vi hadde grunnlag for å pågripe Bhatti, sier Ommedal.

Forlot Norge

Bhatti dro fra Norge i 2012. Angivelig ville han drive humanitært arbeid, men han ble pågrepet av Pakistans terrorpoliti i januar i 2013. Etter halvannet år i pakistansk fengsel, vendte han i 2015 igjen tilbake til Norge, der han ble pågrepet umiddelbart, men sluppet fri etter kort tid.

Bhatti er tidligere dømt flere ganger, blant annet for trusler, utpressing og vold. Sist han ble dømt var i 2015 da Oslo tingrett fant ham skyldig i familievold. Han ble dømt til 14 dagers fengsel.

– Hellig krig er en plikt

Etter at han slapp fri fra pakistansk fengsel kom han med følgende beskjed til sine trosbrødre på facebook, både i Norge og i resten av verden:

«Nå er det opp til hver og en av muslimene til å velge hva de skal gjøre for resten av sitt liv. De må ta av seg de sekulære brillene og se verden gjennom øynene til sharia, de islamske lovene. Jihad, hellig krig, er en plikt, på samme måte som bønn, faste og andre handlinger pålagt enkeltindividet», skrev han.