Kinshasa, Kongo 20140219.
Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag.
Foto: John Bompengo / NTB scanpix
Kinshasa, Kongo 20140219. Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix Foto: Bompengo, John

Dette er historien til Joshua French

For åtte år siden var to eventyrlystne menn på en reise gjennom Afrika. Det fikk nesten ufattelige konsekvenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er åtte år siden to norske menn i tjue-årene krysset grensa fra Uganda til Kongo på en motorsykkel.

Joshua French og kameraten Tjostolv Moland var eventyrlystne unge menn. Med seg hadde de en hagle for å beskytte seg selv mot ville dyr. Våpenet ble registrert på grensen. De kjørte vestover til Kisangani.

På en gjørmete skogsvei gikk noe galt. Motorsykkelen de hadde kjøpt ble ødelagt, og de hadde kjøpt seg plass i bilen til Abedi Kasongo. Kasongo var småbarnsfar ute på ærend. Det endte med at Kasongo ble skutt og drept.

Moland og French sa de ikke så hva som skjedde fordi de stod foran bilen og urinerte, et av vitnene bak derimot, kunne gi en innlevende beskrivelse av hvordan Moland løftet geværet mot sjåførens hode og trakk av. Denne påstanden har de to nordmennene kontakt avvist hele tiden.

I et sirkus av en rettssak ble de to ble dømt for spionasje på vegne av Kong Harald, og for planer om å ta Kongos president av dage. Tjostolv Moland ble dømt for drap og Joshua French for medvirkning. De ble tildelt en rekke dødsstraffer hver. Norge ble dømt til å betale over 3000 milliarder kroner.

Under ankeprosessen ble kravet mot Norge frafalt og Moland og French ble etter hvert flyttet til et militært fengsel i hovedstaden Kinshasa. Dødsdommene ble stående.

Moland slet mest i fangenskapet. Han viste tegn på malaria under ankesaken. Til slutt orken han ikke mer og tok livet av seg i Ndolo fengselet. French fikk skylden og ble dømt for drap på bestekameraten. Dette til tross for at både kongolesiske og norske politietterforskere noen måneder tidligere hadde konkludert med at Tjostolv Moland hadde tatt sitt eget liv.

French har slitt med helsa de siste årene. Moren hans, Kari Hilde French, har vært svært bekymret for sønnen. Hun har selv vært en sterk støttespiller for sønnen, som både er norsk og britisk statsborger.

Hun har hovedsaklig bodd i Kongo for å være nær sønnen, og uttalte for få måneder siden at hun var bekymret for sønnens helsetilstand. Både fysisk og mentalt er han sterkt redusert etter årene bak gitter og mur i Kongo. Det vil ta tid for ham å bli frisk igjen.

16. mai ble French løslatt fra fengselet, og 17. mai kom han hjem til Norge, hvor han blir tatt vare på av helsepersonell.