Det er satt opp ekstra sikkerhetstiltak rundt barnetoget i Oslo sentrum 17. mai.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Det er satt opp ekstra sikkerhetstiltak rundt barnetoget i Oslo sentrum 17. mai. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik

Ekstra sikkerhetstiltak rundt 17. mai-toget i Oslo

Store kjøretøy blokkerer flere sidegater langs ruten til barnetoget i hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tradisjonen tro er Oslo fylt opp av feststemte mennesker med flagg og fløyter på 17. mai, men nytt av året er at politiet har tatt i bruk tyngre kjøretøy for å sperre av flere gater.

Beredskapsetaten i Oslo kommune opplyser at flere busser blir brukt av politiet til avsperring av gater, og presiserer at disse ikke er feilparkert.

– Vi har iverksatt noen fysiske sperringer både med politikjøretøy og andre objekter. Det er en del av tiltakene for å legge en trygg ramme rundt 17. mai, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til Aftenposten.

Ingen uønskede hendelser

Det har ikke blitt rapportert om noen uønskede hendelser tilknyttet nasjonaldagsfeiringen i hovedstaden så langt. Dette gjelder også resten av Norge.

I begynnelsen av april oppjusterte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) trusselnivået i Norge til «sannsynlig». Dette er det nest høyeste nivået, og betyr at det er grunn til å forvente at noen vil forsøke å gjennomføre terror i Norge.

25 kommunebilerer sperrer en rekke gater

Dette har også ført til at flere byer i Norge har iverksatt forskjellige sikkerhetstiltak, for å trygge 17. mai-feiringen.

Det er satt opp ekstra sikkerhetstiltak rundt barnetoget i Oslo sentrum 17. mai. Politiet feirer likevel sammen med barna. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Det er satt opp ekstra sikkerhetstiltak rundt barnetoget i Oslo sentrum 17. mai. Politiet feirer likevel sammen med barna. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Fredrikstad kommune har plassere ut 25 kommunebiler for å sperre av en rekke gater 17. mai.

– Det er veldig synd at en 17. mai-komité må tenke sånn, men slik er det nå. Vi gjør det av sikkerhetshensyn, sa leder av 17. mai-komiteen Camilla Sørensen Eidsvold, til Fredrikstad blad.

I Bergen er avsperringen av sentrumsgatene utvidet til midnatt, mot normalt klokken 15 opplyser 17. mai-komiteen.

Større lastebiler får i år ikke delta i hovedprosesjonen, men komiteen avviser at dette er på grunn av terrorfrykt.

– Dette er av hensyn til publikum. Enhver har jo det som har skjedd i Europa i bakhodet, men jeg føler vi har kontroll og skal ha en trygg 17. mai også i år, sa komitéleder Erik Næsgaard til TV 2 tidligere i mai.

Iverksetter tiltak

I Trondheim ønsket 17. mai-komiteen at hovedinnfartsårene til Midtbyen enten ble sperret eller kontrollert, men etter samtaler med politiet blir dette ikke gjort, skriver Adresseavisa.

Politiet i Tromsø bekrefter at det er satt iverk tiltak for å sikre feiringen. Hva som eventuelt er gjort utover det som er normalt, ønsker ikke visepolitimester Astrid Nilsen i Troms å si noe om.

– Vårt hovedbudskap er at det er trygt og at vi ønsker at folk skal feire 17. mai som vanlig. Vi har gjort vår vurdering som vanlig, med trusselvurderingen som bakteppe. Publikum vil nok oppleve å se litt mer politi, men utover det ønsker jeg ikke å kommentere hva vi gjør, sier Nilsen.

Også politiet i Agder setter inn ekstratiltak, noe som betyr sperrede veier og avstengte torg. Det betyr at spesielt innbyggere i Kristiansand og Arendal må forberede seg på begrensede muligheter for å bruke bil.