En illuastrasjonstegning viser hvordan selskapet planlegger slep av isfjell. 
En illuastrasjonstegning viser hvordan selskapet planlegger slep av isfjell.  Foto: AP

Vil slepe gigantiske isfjell fra Antarktis til Dubai

Mens de fleste ser med bekymring på polarisen som sprekker opp, får andre dollartegn i øynene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et selskap fra Dubai drømmer om å taue isfjell fra Antarktisk til den arabiske halvøy, skriver nyhetsbyrået AP.

Selskapet, National Advisor Bureau Limited, vil uten tvil møte mange hindre på veien.

Både teknologiske og politiske, men det stanser dem ikke fra å offentliggjøre gigantplanene sine.

Verdifullt ferskvann

Med klimaendringer som smelter polisen, og gir enda varmere og tørrere klima på den arabiske halvøy, ser selskapet en profitt i å frakte isfjell som brytes løs i Antarktis, nordover til Persiabukta.

Selskapet har lagt planer for hvordan de kan høste isfjell sør i Det indiske hav og taue dem 9200 kilometer til den arabiske halvøy. Der skal de smeltes som en kilde til ferskvann og markedføres som turistattraksjoner.

Denne illustrasjonen viser et isfjell bli slept forbi Fujairah i De forente arabiske emirater. 
Denne illustrasjonen viser et isfjell bli slept forbi Fujairah i De forente arabiske emirater.  Foto: National Advisor Bureau Limited

– Isfjellene flyter bare rundt i Det indiske hav. De er fritt vilt for de som måtte ønske å ta dem, sier direktør Abdullah al-Shehi, til AP.

Han håper å starte «innhøstingen» i 2019.

Selskapet hans har hovedkontor i Dubai. Ørkenlandet har allerede en innendørs alpinbakke, og kunstige øyer, og verdens høyeste bygning.

Miljømotstand

Planen er ikke like uproblematisk som al-Shehi utrykker. Det ligger en rekke rettslige, økonomiske og praktiske utfordringer i veien framover. Dessuten er miljøforkjempere svært kritiske til planene.

Firmaet ønsker å sende skip til Heard Island som er et australsk naturreservat lang sør i Det indiske hav. Der skal de lete etter isfjell av passende størrelse for å feste dem til en slepeanretning før ferden tilbake til Dubai kan starte. Slepet er beregnet til å ta ett år.

Siden det meste av isen i isfjell ligger under vann, regner de med at det ikke vil smelte så mye på reisen nordover. al-Shehi sier et isfjell kan levere 75 millioner liter ferskvann. Ferskvann er en verdifull vare i regionen.

Hindringer

Al-Shehi presiserer at planen er et privat initiativ, som trenger offentlig støtte etter at alle forskningsrapporter er utarbeidet. Han ønsker ikke å si noe om hvor mye prosjektet kommer til å koste.

Problemene starter ved Heard Island. Australia regulerer skipstrafikken i området for å bevare det sårbare økosystemet i området. Det er snakk om trekkfugler, seler, pingviner og fisk, som kan forstyrres av store skip på leting etter isfjell.

60 prosent av verdens ferskvann er bundet opp i isen i Antarktis ifølge Nasa. Ismeltingen akselererer, og de aller fleste klimaforskere er enig i at årsaken til dette er menneskeskapte klimaendringer. Samtidig blir kloden tørrere. 90.000 kvadratkilometer med elver og innsjøer er forsvunnet siden 1984. Det betyr at etterspørselen etter ferskvann på global basis vil bli større.