Senator John McCain fra Arizona er svært kritisk til Trump, og krever hele sannheten om hva som ble sagt under møtene med Comey.
Senator John McCain fra Arizona er svært kritisk til Trump, og krever hele sannheten om hva som ble sagt under møtene med Comey. Foto: Alex Wong

John McCain sammenligner Trump-krisen med Watergate

Den republikanske senatoren John McCain mener skandalene rundt Donald Trump er i ferd med å nå dimensjoner som kan føre til riksrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

John McCain sa under en tale tirsdag at avsløringene rundt Donald Trump har nådd et nivå som kan sammenlignes med Watergate-skandalen i størrelse og omfang.

– Vi har sett denne filmen før. Skandalene baller på seg og annen hver dag dukker det opp et nytt aspekt i saken, sa han ifølge nyhetsbyrpet AP.

Som kjent førte Watergate-skandalen til at president Richard Nixon gikk av i 1974 for å unngå riksrett.

Krever innsyn i møtenotat

Sent tirsdag kveld meldte The New York Times at tidligere FBI-direktør James Comey skal ha skrevet et notat der han hevder at president Trump ba ham om å droppe etterforskningen mot sin tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn.

Ifølge notatet fikk Comey, FBI-sjefen som fikk sparken av Trump i forrige uke, beskjed om å legge vekk etterforskningen av Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Flynn. Comey skrev notatet rett etter møtet i Det ovale kontor i februar.

– Jeg håper du kan gi slipp på dette, sa presidenten til Comey, ifølge notatet.

Hvis dette stemmer, er notatet det så langt tydeligste tegnet på at Trump har forsøkt å påvirke etterforskningen av Russland-forbindelsene til Trumps medarbeidere.

Flere republikanere ønsker nå at hele sannheten må på bordet.

– Jo lenger du venter, jo lenger vil dette ta, sa McCain under talen tirsdag kveld.

Økende kritikk

Den republikanske politikeren, Jason Chaffetz, har sendt et brev til kontrollkomiteen i Representatenes hus der han ber om innsyn i notatene den avsatte FBI-sjefen skrev etter møtene med Trump.

Blir ikke møtenotatene offentliggjort, vil saken trolig fortsette å være en trykkoker for Trumps politiske framtid. Troverdigheten til Trump og Det hvite hus stuper på grunn av de sprikende forklaringene på stadige avsløringene. Selv avfeier han kritikken som «fake news».

– Lovbrudd

Nancy Pelosi, leder for demokratene i Representantenes hus, sier Trump i verste fall har hindret rettslige prosesser hvis han forsøkte å gripe inn i etterforskningen av Flynn.

– Hvis disse rapportene stemmer, er presidentens uforskammede forsøk på å stanse FBIs etterforskning av Michael Flynn et brudd på lover som er grunnleggende for vårt demokrati, sier Pelosi.

McCain er blant republikanerne som hele tiden har vært kritiske til Donald Trump. Han har flere ganger kritisert presidenten, og han mener også at det var uakseptabelt at Trump inviterte den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov inn på det Ovale kontor. Trump skal ha delt topp hemmelig etterretningsinformasjon med Lavrov på dette møtet.

– Beklageligvis valgte Trump å bruke tiden sin på å dele sensitiv informasjon med russerne, istedet for å fokusere på Russlands aggressive oppførsel, inkludert innblanding i amerikanske og europeiske valg, ulovlig invasjon av Ukraina, og annektering av Krim, destabilisering av Europa, og nedslakting av mennesker på sykehus i Syria, sier McCain ifølge Politico.