Kilder hevder at Trump ba FBI avslutte etterforskningen av om sikkerhetsrådgiver Flynn hadde forbindelser med russland. 
Kilder hevder at Trump ba FBI avslutte etterforskningen av om sikkerhetsrådgiver Flynn hadde forbindelser med russland.  Foto: Aaron P. Bernstein

Kilder: Trump ba FBI legge ned Flynn-etterforskning

Det kommer stadig nye lekkasjer om Trumps håndtering av USAs sikkerhetspolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Donald Trump ba James Comey avslutte etterforskningen av Michael Flynns Russland-forbindelser, skrev Comey i et notat ifølge New York Times.

Ifølge notatet fikk Comey, FBI-sjefen som fikk sparken av Trump i forrige uke, beskjed om å legge vekk etterforskningen av Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Flynn. Comey skrev notatet rett etter møtet i Det ovale kontor i februar.

– Jeg håper du kan gi slipp på dette, sa presidenten til Comey, ifølge notatet.

Hvis korrekt, er opplysningene om Trumps forespørsel det klareste beviset på at presidenten har forsøkt å gripe inn overfor justisdepartementet og FBI-etterforskningen av forbindelser mellom Trumps medarbeidere og Russland, skriver New York Times.

Detaljert notat

En kilde tett på Comey sier detaljene fra notatet er riktige, mens Det hvite hus benekter påstanden. I en pressemelding skriver Det hvite hus at det "ikke er en sannferdig eller presis beskrivelse av samtalen mellom presidenten og herr Comey".

– Presidenten har aldri bedt Comey eller andre avslutte utredningen, heter det i uttalelsen.

Notatet ble skrevet av Comey kort tid etter møtet, og en kilde nær Comey forteller at den tidligere FBI-direktøren var kjent for å dokumentere samtaler han trodde det kunne komme spørsmål om på et senere tidspunkt. Washington Post bekrefter at det er et notat, og det skal ifølge avisen være "to sider langt og veldig detaljert".

–Flere notater

Flynn er mistenkt for å ha tette bånd til Russland, og han feilinformerte om sine møter med russiske diplomater før valget. Han fikk sparken i februar, og Det hvite hus oppga at årsaken var at han løy for visepresident Mike Pence om kontakten med den russiske ambassadøren Sergej Kisljak.

Den siste saken kommer på et dårlig tidspunkt for Trump, som ble beskyldt for å forhindre FBI i etterforskningen av om Trumps valgkampstab samarbeidet med Russland før valget i november, da han ga Comey sparken. Ifølge New York Times er notatet et av mange som Comey lagde for å dokumentere at presidenten utsatte ham for press i forbindelse med undersøkelsen av russisk innblanding i valget.

(©NTB)