Arfan Bhatti-pågripelsen ikke terror-relatert

Den kjente islamisten Arfan Bhatti ble tirsdag pågrepet av politiet i Oslo. Det er andre gang han er pågrepet dagen før nasjonaldagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet bekrefter pågripelsen overfor TV 2.

– Jeg har ikke lyst til å si noe mer om selve grunnlaget. Han er pågrepet i Oslo i kveld. Det er en ordinær straffesak, sier politiinspektør Vegar Munthe Ommedal til TV 2.

Ommedal avviser at pågripelsen har sammenheng med det forhøyede trusselnivået i Norge.

Han vil ikke si hvor i Oslo Bhatti ble pågrepet, men opplyser at det er flere involvert. Politiet ønsker å avhøre Bhatti i løpet av dagen, dersom han sier seg villig til det.

Ommedal opplyser til TV 2 at mer enn én annen personer nylig ble pågrepet i samme sakskompleks.

Politiet ønsker ikke å konkretisere hvilken straffesak det dreier seg om, men sier det ikke er en terrorsiktelse.

– Vi har etterforsket saken i noen dager, og fant grunnlag til å pågripe ham nå, sier Ommedal.

Ransaket leiligheten

Det var Dagbladet som først omtalte saken. Til dem sier Bhattis forsvarer John Christian Elden at han mener politiet begår lovbrudd.

– Jeg er underrettet om at han er arrestert og at politiet ransaker hjemme hos ham og ulovlig har satt kone og barn på gata. Jeg vet ikke hvorfor han er pågrepet, og Oslo-politiet opplyser bare at alle «nettopp er kommet på jobb og ikke vet noe», sier Elden til Dagbladet.

Politiet sier til TV 2 at de gjorde Elden oppmerksomme på siktelsen i går kveld. De ransaket leiligheten til Bhatti, men ønsker ikke å kommentere eventuelle beslag. Bhattis familiemedlemmer ble fraktet til slektninger.

Les også: Slik terror-sikrer politiet Norge 17. mai

Har skjedd før

Det er ikke første gang den kjente islamisten pågripes dagen før Norges nasjonaldag. Også i 2012 pågrep politiet ham 16. mai. Den gang siktet de ham for overtredelse av våpenloven. Saken skal ha dreid seg om ulovlig besittelse av et våpen fra året før, og Elden mente dette ikke kunne være den reelle grunnen for pågripelsen.

Bhatti ble holdt varetektsfengslet med brev- og besøksforbud i to uker.

Ommedal sier til TV 2 at han ikke kjenner til den hendelsen.

– Jeg var ikke klar over at han var pågrepet på denne dagen tidligere, og kjenner ikke den historien. Det har uansett ikke noe med denne saken å gjøre, sier han.

Forlot Norge

Bhatti dro fra Norge i 2012. Angivelig ville han drive humanitært arbeid, men han ble pågrepet av Pakistans terrorpoliti i januar i 2013. Etter halvannet år i pakistansk fengsel, vendte han i 2015 igjen tilbake til Norge, der han ble pågrepet umiddelbart, men sluppet fri etter kort tid.

Bhatti er tidligere dømt flere ganger, blant annet for trusler, utpressing og vold. Sist han ble dømt var i 2015 da Oslo tingrett fant ham skyldig i familievold. Han ble dømt til 14 dagers fengsel.

– Hellig krig er en plikt

Etter at han slapp fri fra pakistansk fengsel kom han med følgende beskjed til sine trosbrødre på facebook, både i Norge og i resten av verden:

«Nå er det opp til hver og en av muslimene til å velge hva de skal gjøre for resten av sitt liv. De må ta av seg de sekulære brillene og se verden gjennom øynene til sharia, de islamske lovene. Jihad, hellig krig, er en plikt, på samme måte som bønn, faste og andre handlinger pålagt enkeltindividet», skrev han.

(TV 2/NTB)