Topp 4-dramaet:

Slik kan det ende med playoff om Mesterliga-spill

Både Manchester City, Liverpool og Arsenal kan bli involvert i sjelden playoff-kamp – om disse resultatene slår til.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se sammendrag fra Arsenal-Sunderland 2-0 øverst.

Ligatittelen er avgjort. Tre lag har rykket ned.

Det store spenningsmomentet før siste serierunde i Premier League er hvem som får de siste plassene som gir plass i Champions League, ved siden av ligamester Chelsea og serietoer Tottenham.

Før den siste serierunden ligger Manchester City på tredjeplass med 75 poeng. Liverpool på fjerde har 73, mens Arsenal er utenfor topp fire med sine 72.

Det betyr at om alle lagene vinner sine siste kamper blir rekkefølgen akkurat slik, og Manchester City har et godt bein i Mesterligaen.

Men ingenting er avgjort.

– De tre lagene er store favoritter, men for lagene som møter dem er dette en mulighet til å røre litt i gryten. Det tror jeg er gratis motivasjon for mange av disse lagene, sier TV 2-kommentator Simen Stamsø Møller.

– Jeg tror ikke det blir slik vi tenker at dette er logiske vinnere i alle kampene.

Arsenal, som møter Everton hjemme i siste serierunde, må håpe på hjelp fra Middlesbrough som gjester Liverpool, eller kraftig hjelp fra Watford som tar i mot Manchester City.

Det er imidlertid en mulighet for at noen av disse lagene havner helt likt på tabellen etter at den siste serierunden er spilt. Like mange poeng, like mange scorede mål, like mange innslupne mål.

Da vil det måtte bli spilt en playoff-kamp på nøytral bane om hvem som får Champions League-plassen.

– Det er ville scenarioer, men man må si at slik det står nå så er Manchester City og Liverpool store favoritter til å gå videre, sier Trevor Morley.

Det mest realistiske alternativet er at Liverpool og Arsenal havner helt likt på fjerdeplass. Pr. nå er Liverpool ett poeng, ett scoret mål, og to plussmål foran Arsenal.

For at Arsenal og Liverpool skal havne likt må resultatene bli som følger:
Arsenal – Everton 1-1
Liverpool - Middlesbrough 0-2
Begge lag ender på 73 poeng og 75-44

Arsenal – Everton 2-2
Liverpool – Middlesbrough 1-3
Begge lag ender på 73 poeng og 76-45

Og videre oppover med ett mål mer til hvert lag.

Ikke helt sannsynlig, men heller ikke komplett umulig.

Kan bli playoff mellom City og Liverpool

Det kan også bli playoff om tredje- og fjerdeplassen mellom Manchester City og Liverpool. 3. plass gir direkte innpass i Mesterligaen, mens 4. plass må gjennom kvalifisering.

Det er litt villere teori, men dersom Manchester City spiller 3-3 mot Watford og Liverpool vinner 3-0 mot Middlesbrough ender de kliss likt:

76 poeng, 78 mål scoret og 42 mål innsluppet.

Blir det 4-4 i City-kampen og 4-1 ti Liverpool vil det også bli likt (76p - 79 mål scoret, 43 mål innsluppet) og så videre oppover.

Arsenal og City kan også havne likt

Også Arsenal og Manchester City kan havne likt - enten i kamp om tredje- og fjerdeplass (dersom Liverpool avgir poeng), eller fjerde- og femteplass dersom Liverpool vinner sin kamp.

Det fordrer disse resultatene:

Dersom Arsenal vinner 1-0 og Manchester City taper 0-4 for Watford ender begge lag på 75 poeng, med 75-43 i målforskjell.

Andre mulige scenarioer er 2-1-seier til Arsenal og 1-5-tap for City (76-44 i målforskjell) - og så videre oppover med ett mål mer til alle lag.

Men lagene vil nok helst unngå å spille en ekstra playoff-kamp.

– Vi har klart det på siste dag før. Sunderland kjempet mot oss i dag, og det er det vi ønsker oss i Premier League. Det er det man ønsker seg fra hvert lag, sa Arsène Wenger etter seieren over Sunderland tirsdag.

Alle kampene i siste runde blir sent på TV 2s plattformer søndag kl. 16.
TV 2 Sport Premium: Liverpool - Middlesbrough
TV 2 Sport Premium 2: Arsenal - Everton
TV 2 Spor
t Premium 3: Chelsea - Sunderland
TV 2 Sportskanalen: Manchester United - Crystal Palace

Målshowet og øvrige kamper sendes eksklusivt på TV 2 Sumo:
Watford - Manchester City
Hull - Tottenham
Burnley - West Ham
Leicester - Bournemouth
Southampton - Stoke
Swansea - West Bromwich