STERKE ANKLAGER: USAs president Donald Trump anklages for å ha delt strengt hemmelig IS-etterretning med Russland.
STERKE ANKLAGER: USAs president Donald Trump anklages for å ha delt strengt hemmelig IS-etterretning med Russland. Foto: Mandel Ngan / AFP.

– Trump delte topphemmelig informasjon fra Israel

New York Times skriver at USAs president Donald Trump skal ha delt hemmelig informasjon han fikk fra Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump anklages for å ha delt strengt hemmelig IS-etterretning med Russland.

Nå skriver den amerikanske avisen New York Times at kilden til den sensitive informasjonen skal være Israel.

Israel er en av USAs viktigste allierte, men ønsker ikke gå ut og bekrefte eller avkrefte om de var kilden til informasjonen, skriver NY Times.

– Vi har full tillit til forholdet med USA, og ser frem til å forsterke dette i årene som kommer, under president Trump, sier den israelske ambassadøren til USA, Ron Dermer, til avisen.

Mener han hadde rett
Det var under møtet med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak i Det hvite hus i forrige uke at president Donald Trump skal ha lekket opplysningene, ifølge Washington Post.

Trump selv forsvarer å ha delt informasjon med Russland, og sier:

– Som president ville jeg dele med Russland (på et planlagt og offentlig kjent møte i Det hvite hus), noe jeg har en absolutt rett til å gjøre, fakta vedrørende terrorisme og luftfartssikkerhet, humanitære årsaker, pluss at jeg vil at Russland skal kraftig trappe opp sin krig mot IS og terrorisme, skriver USAs president på Twitter.

Både demokrater og Trumps partifeller i Det republikanske partiet reagerer sterkt på saken.

Russland: Vrøvl
Regjeringen i Russland nekter for å ha fått strengt hemmelig informasjon fra president Donald Trump.

Opplysningene om saken i amerikanske medier er «enda en forfalskning», skriver det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova på Facebook tirsdag.

– Dette er ikke en sak for oss. Det er det siste vrøvl. Vi vil ikke ha noe å gjøre med dette tøvet. Det er totalt nonsens, ikke en sak som skal bli benektet eller bekreftet, sier talsmann for Kreml, Dimitri Peskov.

Medienes beskrivelser av møtet er basert på opplysninger fra anonyme kilder.

Representanter for USAs regjering sier Washington Posts artikkel er «falsk», men de har ikke konkret tilbakevist de viktigste påstandene i artikkelen.

– Mye røyk
Senator Mark Warner vil ikke svare direkte på om etterretningskomiteen har funnet bevis i Russland-granskingen. Han sier de ikke har funnet ild, «men mye røyk».

– Jeg skal ikke snakke om hvor vi er spesifikt på dette tidspunktet, men jaggu meg, der er forferdelig mye røyk, sier nestlederen i Senatets etterretningskomité i et intervju med ABC News søndag.

– Jeg sier ikke det er ild på dette tidspunktet, men vi kommer til å følge faktaene dit de leder, sier Warner om komiteens etterforskning av president Donald Trumps påståtte Russland-bånd.Flere amerikanske medier har tidligere hevdet at Donald Trumps medarbeidere gjentatte ganger var i kontakt med russisk etterretning i løpet av valgkampen i USA.

Etterretningskomiteen i Representantenes hus vedtok i mars å undersøke påstanden.