Sjokktap for Rosenborg

Gjermund Åsen var servitør da Tromsø påførte Rosenborg årets første tap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rosenborg-Tromsø 1-2

Se målene øverst

Mål av Mikael Ingebrigtsen og Aron Sigurdarson sørget for at Tromsø tok en svært overraskende 2-1-seier mot Rosenborg på Lerkendal tirsdag kveld.

Det så lovende ut for Rosenborg da Matthías Vilhjálmsson avsluttet et nydelig angrep med å sende Rosenborg opp i 1-0 i tirsdagens 16. mai-kamp mot Tromsø, men før pause slo tromsøværingene tilbake ved Mikael Ingebrigtsen etter et smart innlegg av Gjermund Åsen.

– Vi skal tilbake til det vi gjorde i starten av første omgang. Vi må ha større tempo. Vi trenger ikke å bli så ivrige når vi leder, sa Kåre Ingebrigtsen til MAX før andre omgang, men Rosenborg-treneren fikk aldri se sitt lag ta ledelsen igjen.

I stedet var det Tromsø som stakk av med alle tre poengene etter en nydelig scoring fem minutter før full tid. Et strøkent innlegg med utsiden av foten fra Gjermund Åsen fant Aron Sigurdarson, som lekkert styrte inn 2-1 på nærmeste stolpe.

Rosenborg presset på for en utligning, men et oppofrende Tromsø-forsvar holdt unna og tok en svært overraskende seier mot et hjemmelag som blant annet hadde to enorme målsjanser ved Matthías Vilhjámsson på stillingen 1-1 i andre omgang.

– Det føles bra. Jeg er stolt av laget. Vi spilte en utrolig kamp på en fullsatt stadion. Det var fantastisk vær og atmosfære. Det var veldig godt å vinne i dag, sier matchvinner Sigurdarson til Eurosport Norge.

– Vi burde avgjort
Kåre Ingebrigtsen mener laget gjorde nok til å vinne.

– Det er aldri artig å tape, men vi må tåle det vi også. I 30-35 minutter i dag var vi strålende og da burde vi punktert kampen, men vi gjorde ikke det. Så scoret TIL og da ble vi stresset. Tromsø lå lavt og godt, mens vi ble utålmodige og fikk ikke spilt slikt vi ønsker. All honnør til Tromsø, sier Rosenborg-treneren.

Trenerkollega Bård Flovik var åpenbart langt mer fornøyd.

– Vi gjorde en forandring i pausen jeg synes var vellykket, selv om vi ble lavere. Totalt sett spilte vi en god kamp mot Rosenborg. Det blir deilig å gå i 17. mai-tog nå. Det er gøy å se en kamp som vi mobiliserer og spiller for laget og drakten, i tillegg til mange gode individuelle prestasjoner, sier han til Eurosport Norge.

Rosenborg-tapet skaper spenning i toppen av tabellen. Nå er Odd og Bergen henholdsvis to og tre poeng bak serielederne. Tromsø ligger på niendeplass.

Lekkert angrep førte til 1-0
Rosenborg var det førende laget fra start i 16. mai-kampen mot Tromsø tirsdag kveld, men slet med å skape store målsjanser mot gjestene fra nord.

Etter tjue minutter løsnet det for Rosenborg. Pål André Hellands innlegg traff brystet til Matthías Vilhjálmsson, som la igjen til Fredrik Midtsjø. Midtbanespilleren fant islendingen igjen og med et velplassert skudd avsluttet han et praktfullt Rosenborg-angrep til 1-0.

Bare tre minutter senere fikk Tromsø sin første målsjanse i første omgang. Den tidligere Rosenborg-spilleren Gjermund Åsen dro seg inn fra venstresiden og fyrte løs et skudd som sendte vertenes keeper André Hansen ut i full strekk.

Fem minutter før pause fikk Mikael Ingebrigtsen frispark for Tromsø like utenfor 16-meteren til Rosenborg. Morten Gamst Pedersens frispark gikk via Nicklas Bendtner og få centimeter utenfor målet til en utspilt Hansen.

Det var en forvarsel på hva som skulle komme, for minuttet etter utlignet Tromsø.

Gjermund Åsens gode innlegg fra venstre fant Mikael Ingebrigtsen på elleve meter. Ingebrigtsen kunne bredside inn 1-1.

– Det er ikke ufortjent at Tromsø utligner, kommenterte MAX' Thomas Myhre.

– Det var utrolig viktig å få den rett før pause. Nå tar vi med oss mer selvtillit inn i andre omgang. Vi gjør det greit. Vi ser at de går med mange offensivt, så det er rom å utnytte på midtbanen, sa målscorer Ingebrigtsen til MAX i pausen.

– Ga fra oss initiativet
Like før pause fikk Aron Sigurdarson en god mulighet på en kontring, men Hansen sto i veien for islendingens avslutning i nærmeste hjørne. Målvakten var også i veien på det påfølgende hjørneparket.

Det sto 1-1 til pause.

– Det startet veldig bra, men vi ga fra oss initiativet. Det er dumt mot et godt Tromsø-lag. Vi må skjerpe oss i andre omgang. Vi skaper sjanser og det er bra trykk, så vi får score så fort som mulig, sa vertenes Vilhjálmsson til MAX i pausen.

– Vi skal tilbake til det vi gjorde i starten av første omgang. Vi må ha større tempo. Vi trenger ikke å bli så ivrige når vi leder, sa Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen til MAX før starten av andre omgang.

Rosenborg var det førende laget i åpningen av andre omgang, slet med å skape store målsjanser. Etter 50 minutters spill tok Nicklas Bendtner plass ute på venstresiden og forsøkte å finne Pål André Helland foran mål. Et godt innlegg fra dansken skled av foten til Helland i god scoringsposisjon.

Enorme Vilhjálmsson-sjanser
Men etter en snau times spill var Tromsø heldige som ikke havnet under igjen. Midtsjø og Helland kombinerte fint og sistnevnte kom til et innlegg som tvang ut en redning av Jakob Karlstrøm. Returen gikk rett ut i Vilhjálmsson, som ikke rakk å reagere, men det ble en slags avslutning som gikk i stolpen.

– Dette blir en lang omgang for Tromsø om de skal ligge så lavt, for da kommer Rosenborg til å skape målsjanser, kommenterte MAX' Kenneth Fredheim.

Med tjue minutter igjen av kampen fikk Vilhjálmsson nok en god mulighet. Et godt innlegg fant den tidligere Start-spissen foran mål, og bare en god redning fra Karlstrøm sørget for at islendingen ikke scoret kveldens andre. Ni minutter senere fikk Vilhjálmsson nok en mulighet med hodet, men denne gangen var forsøket langt svakere og gikk et stykke utenfor mål.

I stedet var det Tromsø som stakk av med alle tre poengene etter en nydelig scoring fem minutter før full tid. Et strøkent innlegg med utsiden av foten fra Gjermund Åsen fant Aron Sigurdarson, som lekkert styrte inn 2-1.

Rosenborg forsøkte å slå tilbake, men et oppofrende Tromsø-forsvar holdt unna og sørget for at alle tre poengene ble med på flyet nordover.