Mennene som gruppevoldtok «Jeanette» (16) fikk grupperabatt

«Jeanette» ble utsatt for en av norgeshistorien verste gruppevoldtekter, men mennene slapp billigere unna fordi de var flere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jeanette, som vi kaller henne, var bare 16 år gammel da hun ble utsatt for den brutale gruppevoldtekten i en leilighet på Skullerud i Oslo i 2004.

– Jeg var så redd, jeg tenkte, nå blir jeg voldtatt. Hva skal jeg gjøre, jeg skreik, forteller Jeanette til TV 2.

Til tross for at hun ble voldtatt av seks menn, regnes overgrepene som èn sammenhengende voldtekt.

De seks mennene av kurdisk-irakisk opprinnelse får dele på oppreisningserstatningen, og slipper dermed billigere unna enn en overgriper som utfører en voldtekt alene.

Nå anker Jeanette oppreisningen til Høyesterett.

– Jeg føler meg skikkelig tråkka på av den norske stat, rett og slett, sier Jeanette til TV 2.

Ute av stand til å forsvare seg

Fem menn ble i 2005 og 2006 dømt til mellom fire og åtte års fengsel for gruppevoldtekten. Men hovedmannen Bestun Karim Assad rømte, og først ti år senere ble han pågrepet i Slovenia og utlevert til Norge. I mars i år dømte lagmannsretten ham til 9 og et halvt års fengsel for to tilfeller av gruppevoldtekt.

– Denne mannen, han har ødelagt livet mitt så vanvittig, sier Jeanette og gråter.

Det er oppreisningen, satt til 300.000 kroner i lagmannsrettens dom mot Assad, som nå er anket til Høyesterett. I dommen blir overgrepene de seks mennene utsatte Jeanette for, sett på som èn voldtekt.

Rettspraksis er i dag en norm på 150.000 kroner i oppreisning for èn voldtekt, men lagmannsretten gikk over normbeløpet på grunn av de store skadene Jeanette fikk. Men det er feil rettsanvendelse å se på overgrepene som èn sammenhengende voldtekt, mener Jeanettes advokat.

– Hun er blitt voldtatt flere ganger, og vi mener det skal håndteres som flere voldtekter, ikke som èn, sier advokat, Åge Eidsvig til TV 2.

Han anker grupperabatten, og krever at oppreisningen må basere seg på det normerte beløp på 150.000 kroner for hver gjerningsmann, tilsammen 900.000 kroner. I tillegg krever han at Assad må betale oppreisningserstatning for en voldtekt han utførte mot Jeanette alene.

– For henne framstår hver voldtekt som en fullstendig krenkelse, og det er derfor rimelig at disse skal kompenseres fullt ut, sier Eidsvig.

Lagmannsretten legger i dommen fra 27. mars i år til grunn «at det ved gruppevoldtekt som hovedregel skal fastsettes èn samlet oppreisning som alle gjerningsmennene er solidarisk ansvarlige for».

Jeanette har tidligere fått utbetalt 200.000 kroner fra de fem andre voldtektsmennene, og i dommen mot Assad blir hun tilkjent 100.000 kroner i tillegg. Det betyr at hovedmannen bak gruppevoldtekten, må betale mindre i oppreisning enn det normerte beløpet for èn voldtekt.

– Jeg er skuffet, såret og sint. Hva tenker de med? Jeg var 16 år da det skjedde. Jeg føler at det på en måte er de som vinner, sier hun.

Tok kvelertak under gruppevoldtekten

Jeanette møtte voldtektsmennene på Anker Hotell i Oslo 8. desember 2004. Hun blir med mennene til Assads leilighet på Skullerud denne kvelden. På veien kjøper han heroin, som 16-åringen senere røyker.

Hun er ifølge dommen ute av stand til å forsvare seg når Assad drar henne inn på badet, og tvinger henne ned på gulvet med vold.

– Jeg skriker nei, og prøver å få han vekk. Det er redsel det handler om. Han gjorde det på en sånn måte at du merket at han hadde gjort det før. Jeg husker lukta av ham. Nei, det var helt forferdelig. Den lukta kan jeg enda kjenne i dag, sier Jeanette.

Marerittet stopper ikke med Assads brutale voldtekt på badet. De seks mennene hindrer henne i å komme ut av leiligheten, og får henne til å røyke mer heroin. Etter en tid drar Assad henne med inn på soverommet og tar kvelertak på henne. Alle mennene voldtar henne i timer.

På voldtektsmottaket blir det fastslått så store skader at det ikke er mulig å undersøke henne fullt ut. Hun har blåmerker på hals, bryst og lår.

Jeanette har fått diagnosen posttraumatisk stresssyndrom (PTSD) etter voldtektene. Hun har varige, alvorlige skader, fastslår dommen.

– Til tider kunne jeg dusje 20 ganger om dagen, fordi jeg følte jeg luktet. Plutselig er jeg inne i voldtekten, på en måte. Jeg kan ikke forklare det.

– Du får flashbacks?

– Ja, jeg kan sitte i min egen kropp, men så plutselig skjer det. Det er jo den diagnosen jeg har fått. De bildene jeg får.. de ligger oppå meg.. han bare ler av meg, jeg sier nei, og prøver å presse han vekk.

– Hva tenker du om erstatningen?

– Erstatningen, hva skal jeg si der, det er jo latterlig.

Jeanette er opprørt over at Assads første voldtekt på badet, blir sett på som en del av gruppevoldtekten.

– Men det er jo ikke det. Dette har han gjort helt alene, helt og holdent. Gruppevoldtekten, der er han medskyldig. Men hva med det første forholdet, har ikke det noen betydning? For meg har det betydning. Det var det som startet hele greia, sier Jeanette.

Justisministeren med lovendring

Justisminister Per-Willy Amundsen mener grupperabatt for voldtektsmenn er i strid med folks rettsfølelse.

– Dette er en type handlinger som er grove og som setter varige spor i menneskers liv. Og som vi som samfunn må ha en veldig tydelig reaksjon mot, sier Amundsen til TV 2.

Regjeringen kommer trolig allerede i neste uke med forslag om lovendring for Stortinget. Erstatningssummen ved gruppevoldtekt skal ikke lenger deles mellom gjerningsmennene.

– Jeg finner det urimelig at dersom du er èn blant flere som begår en voldtekt i fellesskap, så får du en økonomisk fordel av det, sier Amundsen.

Den totale erstatningssummen til offeret vil bli langt høyere ved at hver gjerningsmann settes ansvarlig - i motsetning til dagens praksis.

– Når man deler det beløpet på såpass mange personer, blir det relativt lite per person. Hvis man derimot ilegger hver person tilsvarende sum, så blir altså summen en helt annen, sier Amundsen til TV 2.

Justispolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, vil se helheten i forslaget fra regjeringen, men er åpen for en mulig lovendring.

– Når man ser at dagens lover og regler kan slå ut på måter som folk ikke synes er rimelig eller rettferdig, så synes jeg at vi som politikere må se nærmere på det lovverket, sier Hadia Tajik.

Vil sikre barnas framtid

Oppreisningen for overgrepene Jeanette ble utsatt for, kommer i tillegg til erstatning for tap av fremtidig arbeidsfortjeneste, som er satt til to millioner kroner.

Jeanette går fortsatt i terapi for å bearbeide traumene. Det var en vanskelig barndom med omsorgssvikt, som gjorde henne sårbar for overgrep. Hun hadde rømt fra en barnevernsinstitusjon, da hun møtte voldtektsmennene i Oslo i 2004.

I dag er hun to-barns mor, og bor sammen med barna og faren i en liten leilighet, som de leier. De samarbeider med barnevernet for å kunne gi barna den omsorgen de trenger.

– De betyr alt i verden. De er holdepunktet i mitt liv, absolutt. Jeg har en nydelig jente, og en nydelig gutt. De er fulle av liv, ler hun.

En høyere oppreisning vil bidra til at hun kan sikre barnas framtid. Drømmen er å kunne kjøpe sin egen leilighet.

- De er nydelige barn, og jeg ønsker dem alt godt i verden. Det er det som betyr mest for meg, å kunne sikre deres framtid og gi dem muligheter som ikke jeg hadde, sier hun.