Soldaten Bradley Manning lakk hemmelige dokumenter via WikiLeaks. Til høyre er det eneste kjente bildet av manning som kvinne
Soldaten Bradley Manning lakk hemmelige dokumenter via WikiLeaks. Til høyre er det eneste kjente bildet av manning som kvinne Foto: Dsk

Fengslet som Bradley – løslatt som Chelsea

Chelsea Manning gikk ut fengselsporten for første gang på sju år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

17. mai ble Chelsea Manning satt fri etter å ha sonet sju år i Fort Leavenworth militærfengsel i Kansas, melder BBC.

Manning ble dømt til 35 års fengsel i 2013, men ble benådet av Barack Obama, og fikk straffen omgjort til 6,5 år.

Varsler eller sviker

Manning tjenestegjorde i Bagdad som etterretningsanalytiker for den amerikanske hæren. Hun sjokkerte verden ved å offentliggjøre over 700.000 hemmelighetsstemplede militære- og diplomatri-dokumenter via WikiLeaks i 2010.

I tillegg slapp Manning en video av et amerikansk helikopter som drepte minst ni personer, inkludert en fotograf fra nyhetsbyrået Reuters.

Hun ble dømt på 20 punkter, seks av dem omhandlet spionasje. Manning har blitt karakterisert som både en varsler og en sviker.

Skiftet kjønn

Da hun først ankom fengselet, var Manning en mannlig soldat ved navn Bradley.

Under tiden i fengsel Manning blitt 29 år og endret kjønn, til å bli kvinnen Chelsea. Manning har prøvd å begå selvmord flere ganger i fengselet og har også sultestreiket.

Hennes plan nå skal ifølge nyhetsbyret AP være å fullføre de kjønnskorrigerende operasjonene hun trenger.

– For første gang kan jeg se en framtid for meg selv som Chelsea. Jeg kan se for meg å overleve og leve som den personen jeg er i frihet, skrev hun i en uttalelse i forrige uke.