Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov møtte president Donald Trump i forrige uke. REUTERS/Maxim Zmeyev/Lucas Jackson/File Photos
Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov møtte president Donald Trump i forrige uke. REUTERS/Maxim Zmeyev/Lucas Jackson/File Photos Foto: Reuters Staff

Trump: – Jeg ville dele med Russland. Og det er min rett

Det koker rundt Donald Trump etter at han angivelig delte topphemmelig informasjon om IS med Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump anklages for å ha delt strengt hemmelig IS-etterretning med Russland. Presidenten mener han er i sin fulle rett til å «dele fakta med Russland».

Det var under møtet med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak i Det hvite hus i forrige uke at president Donald Trump skal ha lekket opplysningene, ifølge Washington Post.

Kan sette liv i fare

Ifølge avisen var informasjonen så hemmelig at selv allierte land, og flere av USAs etterretningsorganisasjoner ikke hadde tilgang til den. Opplysningene skal ha kommet fra en kilde som har tilgang til innsiden av IS' operasjoner.

Trump skal ha avslørt overfor Lavrov hvilken by denne kilden opererer i. Noe som kan gjøre det relativt enkelt for russerne å spore opp kilden på egenhånd.

Dette kan sette kilden i livsfare. Og ikke minst ødelegges tilliten etterretningen har i sitt kildenettverk på bakken.

– Min rett

Trump selv forsvarer å ha delt informasjon med Russland. På Twitter skriver han:

– Som president ville jeg dele med Russland (på et planlagt og offentlig kjent møte i Det hvite hus), noe jeg har en absolutt rett til å gjøre, fakta vedrørende terrorisme og luftfartssikkerhet, skriver presidenten på Twitter torsdag.

– Humanitære årsaker, pluss at jeg vil at Russland skal kraftig trappe opp sin krig mot IS og terrorisme, tilføyer Trump.

Både demokrater og Trumps partifeller i Det republikanske partiet reagerer sterkt på saken, og det skal ifølge anonyme kilder være kaos i Det hvite hus.

Russland: Vrøvl

Regjeringen i Russland nekter for å ha fått strengt hemmelig informasjon fra president Donald Trump.

President Putins talsmann Dimitri Peskov.
President Putins talsmann Dimitri Peskov. Foto: Pavel Golovkin

Opplysningene om saken i amerikanske medier er «enda en forfalskning», skriver det russiske utenriksdepartementets talsperson Maria Zakharova på Facebook tirsdag.

– Dette er ikke en sak for oss. Det er det siste vrøvl, sier talsmann for Kreml, Dimitri Peskov.

– Vi vil ikke ha noe å gjøre med dette tøvet. Det er totalt nonsens, ikke en sak som skal bli benektet eller bekreftet, sier han videre.

Medienes beskrivelser av møtet er basert på opplysninger fra anonyme kilder.

Representanter for USAs regjering sier Washington Posts artikkel er «falsk», men de har ikke konkret tilbakevist de viktigste påstandene i artikkelen.