JAKTEN PÅ KROPPEN: Mange ofrer mye for å fremstå flott på stranda. Det kan få ukjente konsekvenser, mener professor. Illustrasjonsfoto: Colourbox. 
JAKTEN PÅ KROPPEN: Mange ofrer mye for å fremstå flott på stranda. Det kan få ukjente konsekvenser, mener professor. Illustrasjonsfoto: Colourbox. 

professor ADVARER MOT Hurtigslanking:

– Sommerkroppen kan ødelegge forbrenningen din for resten av livet

HELSEKONTROLLEN (TV 2): Mange går drastisk til verks for å skaffe seg «sommerkroppen 2017». Ekspertene advarer mot den voksende trenden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du aktiv på sosiale medier, har du sikkert fått med deg hashtagen #sommerkroppen17, også forkortet #SK17. Taggen er flittig brukt både på Instagram og Twitter. Mange går drastisk til verks for å skaffe seg «bikiniklar» kropp.

Med sommeren like rundt hjørnet er det kanskje ikke så rart at nettopp kropp er i fokus på sosiale medier. Mange ønsker kanskje å gå raskt ned i vekt før sommeren, men dette er noe som uroer ekspertene Helsekontrollen har snakket med.

Kan få lavere forbrenning

Jøran Hjelmesæth, leder av Senter for sykelig overvekt, forklarer at hurtig vektnedgang kan få langvarige konsekvenser. Han mener derfor at særlig normalvektige bør være forsiktig med å gå raskt ned i vekt.

– Da påfører de seg et problem som de kanskje må leve med resten av livet, nemlig jojo-slanking, forteller Hjelmesæth.

Han forklarer at når man går ned i vekt, uansett utgangspunkt, vil kroppen sette seg på sparebluss, og den effekten kan vare i mange år.

– Det betyr at du får en forbrenning som er lavere enn det de fleste andre har, og da må du spise mindre resten av livet, forteller Hjelmesæth.

Hjelmsæth bekymrer seg over at det stort sett er normalvektige ungdommer som ønsker å oppnå «sommerkroppen».

– De som ønsker seg en sommerkropp gjør nok det fordi de mener det vil øke deres livskvalitet og at de vil se fine ut, og det har jeg forståelse for, sier Hjelmesæth.

Likevel fraråder han normalvektige å gå ned i vekt.

Enkle løsninger kan være farlig

På internett florerer det av vidundermidler som visstnok skal hjelpe oss å gå raskere ned i vekt. Steinar Madsen, fagdirektør i Legemiddelverket, advarer mot disse.

– Du vet aldri hva som er i de tablettene du kjøper på nett, sier Madsen.

Han forklarer at slankepillene på nett ofte har et troverdig utseende, noe som kan være med på å lure forbrukeren.

– Legemiddelverket bruker mye tid på å følge med på dette og stanse disse røverne, forteller Madsen.

Han understreker at selv om et produkt tilsynelatende ser profesjonelt ut, skal man være skeptisk.

Sats heller på en «helårs-kropp»

Personlig trener Martin Norum mener det er et overdrevent fokus rundt trening i sommermånedene. Han mener at man heller bør forsøke å leve sunt gjennom hele året.

– Hadde sommeren vart hele året, som den gjør enkelte steder, hadde det kanskje vært fint. Da hadde man trent hele året, sier Norum.

Han oppfordrer til å tenke mer på «helårs-kroppen», ikke «sommerkroppen».