HELSESKADER: Folk som sniffer flybensin kan få farlig høye nivåer bly i kroppen. Illustrasjonsfoto: Maksym Dragunov / colourbox.com
HELSESKADER: Folk som sniffer flybensin kan få farlig høye nivåer bly i kroppen. Illustrasjonsfoto: Maksym Dragunov / colourbox.com

Slår alarm om sniffing av flybensin

Sniffing av flybensin har blitt et helseproblem for urbefolkningen i deler av det nordlige Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Unge mennesker risikerer livene sine for å ruse seg på flybensin. Problemet har utviklet seg på Elcho Island og områdene rundt, nord i Australia, ifølge ABC News Australia.

Fenomenet startet i mars i fjor. Hver natt er det noen som bryter seg inn på flyplassene i området og sniffer bensin fra vingene på småfly.

– Hvis disse barna ikke stopper, risikerer de å få veldig alvorlige hjerneskader, sier Joan Dhamarrandji ved Miwatj Health, som driver klinikker i nordøst i regionen Arnhem Land.

Grunn til bekymring

Sniffing av bensin er ikke uvanlig i avsidesliggende samfunn, men det er sjeldent det involverer flybensin. Drivstoffet er beregnet for stempelmotorer i propellfly, som i motsetning til bil- eller jetmotor-drivstoff, inneholder bly.

Ifølge nasjonale helseanbefalinger er det grunn til bekymring om blynivået i blodet er over fem mikrogram per desiliter. Mesteparten av de som sniffer på Elcho Island har nivåer fra seks til ti ganger høyere.

Ni barn og én voksen har blitt sendt fra regionen til sykehuset i Darwin som følge av fenomenet.

Over hundre mennesker, noen helt ned i syvårsalderen, har dokumentert farlig høye mengder bly i kroppen. Helsefaren er spesielt stor for unge mennesker, som med for høyt blynivå utvikler fysiske problemer og adferdsproblemer, i tillegg til lærevansker.