I RETTEN: Tirsdag møtte seriebedrageren Marie Madeleine (t.h) i Oslo tingrett. Til venstre i bildet sees aktor Nora Eek-Nielsen i samtale med forsvarer Lars Leversen.
I RETTEN: Tirsdag møtte seriebedrageren Marie Madeleine (t.h) i Oslo tingrett. Til venstre i bildet sees aktor Nora Eek-Nielsen i samtale med forsvarer Lars Leversen. Foto: TV 2/Privat

ble svindlet av marie madeleine:

– Pengene har ikke noe å si. Men når man lures slik, ødelegger det for fremtiden

OSLO TINGRETT (TV 2): Tirsdag møtte Marie Madeleine (60) i retten. Vitner beskrev en kvinne som lyver på seg kreftsykdom og er usedvanlig god til å prate for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo tingrett behandlet tirsdag saken mot den 60 år gamle kvinnen Marie Madeleine Steen, som er tiltalt for grovt bedrageri av flere personer i Oslo sommeren og høsten 2016.

Steen erkjente straffskyld for alle de syv postene i tiltalen.

Hun er tidligere godt kjent for politiet, og er dømt i flere bedragerisaker både i Norge og i utlandet.

Ville ikke forklare foran journalister

Steen forholdt seg rolig da aktor leste opp tiltalen og erkjente skyld i alle svindelepisodene.

I retten satt hun vendt vekk fra tilhørerne, som både besto av journalister og personer som mener de har blitt svindlet av Steen. Hun forklarte seg kort om episodene, og likte dårlig at det var presse til stede i salen.

– Jeg kommer til å forklare meg meget kort ettersom det er journalister til stede, sa hun, og bekreftet kortfattet at tiltalepostene stemte med det som hadde skjedd.

Retten avgjorde derfor at deler av 60-åringens forklaring, som ifølge henne ville handle om hennes barndom og oppvekst, skulle foregå bak lukkede dører.

– Hvorfor har du begått alle disse bedrageriene? spurte rettens administrator.

– Det handler om min barndom, og det ønsker jeg ikke å si noe mer om så lenge det er journalister i salen, svarte Steen.

Seriebedrageren har tidligere blitt dømt til ett år i psykoterapi.

Offer: – Ønsket bare å hjelpe
Kilder TV 2 har vært i kontakt med i forkant av rettssaken, forteller at det har vært ydmykende å bli lurt av 60-åringen. Det samme ga vitnene som forklarte seg i retten tirsdag uttrykk for.

– Når jeg ser et menneske som trenger hjelp – som sier hun er nyoperert fra sykehuset og som drar på en stor koffert, så vil jeg hjelpe. Jeg ville være et medmenneske, forklarte ett av vitnene, som ble svindlet for 2.000 kroner hun lånte Steen.

Hun møtte Steen på et t-banestopp i Oslo og fikk forklart at 60-åringen var kreftsyk.

– Jeg trodde virkelig jeg skulle få pengene tilbake, sa hun.

Krefthistorie

Et annet vitne, som ble svindlet for i overkant av 2.000 kroner, forklarer at han fikk den samme historien om kreftsykdommen. Han møtte Steen da hun kom innom jobben hans på en pizzarestaurant i hovedstaden.

– Der og da syntes jeg synd på henne. Jeg ga henne mat og sa jeg kunne låne henne penger, og hun forsikret at sønnen hennes ville komme og gi det tilbake, forklarte han.

Men Steens angivelige sønn kom aldri tilbake, og mannen hørte aldri fra henne igjen.

– Pengene har ikke noe å si. Men når man blir lurt på denne måten, så ødelegger det for fremtiden. Hvis en som virkelig trenger hjelp spør om det etter å ha opplevd noe slikt, vil man hjelpe da? spurte vitnet, som tydelig var opprørt etter opplevelsen.

Grove bedragerier

Aktor i saken, politiadvokat Nora Eek-Nielsen, forklarte i forkant av rettssaken hvorfor bedrageriene betegnes som av grov art.

– I grunnlaget i tiltalebeslutningen er det begrunnet at bedrageriet er grovt fordi det særlig legges vekt på at det er begått ved flere anledninger og over lengre tid, sa Eek-Nielsen til TV 2.

Grovt bedrageri kan straffes med bøter og fengsel inntil seks år. Det ble også fremmet påstand om erstatning,