Republikansk senator: – Kaos i Det hvite hus

Både demokrater og republikanere reagerer sterkt på at president Donald Trump skal ha lekket topphemmelig informasjon om IS til Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under møtet med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak i Det hvite hus i forrige uke at president Donald Trump skal ha lekket opplysningene, ifølge Washington Post.

Ifølge avisen var informasjonen så hemmelig at selv flere allierte land ikke hadde tilgang til den.

Opplysningene skal ha kommet fra en kilde som har tilgang til innsiden av IS' operasjoner, via en alliert.

Artikkelen i Washington Post var basert på anonyme kilder, men kort tid senere publiserte også New York Times og flere andre medier lignende saker basert på egne kilder.

Både demokrater og Trumps partifeller i Det republikanske partiet reagerer sterkt på saken.

– Denne avsløringen kan sette USAs kilder som sitter på sensitiv informasjon, i fare, sier demokraten Adam Schiff, som er nestleder i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Kaos

Den republikanske senatoren John McCain mener saken er dypt foruroligende dersom den stemmer. Hans partifelle Bob Corker sier Det hvite hus må sørge for intern «kontroll og orden».

– Kaoset som forårsakes av manglende disiplin, skaper omstendigheter jeg mener er bekymringsfulle, sier Corker.

Avviser avsløringen

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster hevder avisens avsløring er falsk, men i fortsettelsen blir svaret mer ullent. Han sier at presidenten setter sikkerhet høyest av alt, og hevder presidenten og Lavrov snakket om mange ting som var en felles trussel mot dem, inkludert trusler mot sivil luftfart. Han benekter at det ble diskutert etterretningskilder eller -metoder i møtet med Lavrov og Kisljak.

Det er imidlertid ikke dette Washington Posts kilder hevder. Det de har fortalt, er at det på møtet ble delt strengt hemmelige opplysninger. Informasjonen skal ha vært gradert på et høyere nivå enn «topphemmelig».

Selv om dette skulle stemme, har Trump neppe brutt noen lov. Som president har han vide fullmakter til å dele den informasjonen han måtte ønske. Men Det hvite hus skal ha kontaktet etterretningsorganisasjonene CIA og NSA etter møtet for å begrense skadevirkningene.

– Dumdristig

Flere amerikanske embetsmenn reagerer og sier det er bekymringsfullt at Trump lekker informasjon som kan risikere at USA og deres allierte brenner broer til kilder på innsiden av ekstremistgruppa IS.

–Trump synes å være veldig dumdristig, og forstår ikke alvorlighetsgraden i ting han har med å gjøre, spesielt når det handler om etterretning og nasjonal sikkerhet, sier en tidligere embetsmann.

Ifølge en kilde som skal ha hatt kjennskap til møtet, skal Trump ha delt informasjon som de har fått gjennom spionasje fra en viktig partner. Det mest alvorlige var at presidenten skal ha avslørt hvilken by denne hemmelige kilden fikk informasjonen sin fra, ifølge kilden.

Dette kan angivelig gjøre det mulig for Russland å identifisere kilden. Kongressrepresentanten Adam Schiff mener det er spesielt problematisk siden Russlands interesser, både i Syria og andre steder, står i sterk motsetning til USAs.

– Et spørsmål om tid

Det hvite hus går fra skandale til skandale, og det vil bare være et spørsmål om tid før de repulikanske støttespillerne til Trump snur ryggen til ham, hvis skandalene fortsetter mener TV 2s utenriksreporter Pål T. Jørgensen.

– Troverdigheten til Det hvite hus er ikke på null, men på minussiden. Ingen tror på forklaringene deres lenger, sier TV 2s utenriksreporter Pål T. Jørgensen.

Den hemmelige informasjonen skal ha blitt delt med Lavrov dagen etter at Trump sparket FBI-sjefen James Comey. Dette vakte stor oppsikt siden FBI er i gang med en etterforskning av mulige forbindelser mellom Trumps medarbeidere og Russland før presidentvalget i fjor.

(©NTB/TV 2)