TOK OPP KAMPEN: Miriam Rodriguez Martinez etterforsket drapet på datteren selv. Fem år etter, ble hun selv drept. 
TOK OPP KAMPEN: Miriam Rodriguez Martinez etterforsket drapet på datteren selv. Fem år etter, ble hun selv drept.  Foto: San Fernando Missing Persons Activists Collective

Miriam (50) løste datterens drapsgåte – ble selv drept på morsdagen

Miriam Rodriguez Martinez tok saken i egne hender da politiet droppet etterforskningen av drapet på datteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Miriam Rodriguez Martinez' (50) datter Karen (14) ble i 2012 bortført og drept i San Fernando i den meksikanske delstaten Tamaulipas nordøst i landet.

I frustrasjon over politiets manglende engasjement, tok Miriam saken i egne hender.

50-åringen begynte å forfølge de mange meksikanske narkokartellene som herjer på grensa mot USA.

Hennes opplysninger førte til at flere gjengmedlemmer i det lokale narkokartellet Los Zetas ble arrestert og fengslet.

Til slutt fant hun datterens lik skjult i en hemmelig grav, og klarte å avsløre hvem som stod bak drapet. Flere mennn ble pågrepet og dømt for drapet.

På den meksikanske morsdagen 10. mai, ble hun selv drept i en brutal hevnaksjon. Det skriver den meksikanske avisa Proceso.

UREDD: På grunn av den overhengende hevnfaren, var Miriam alltid bevæpnet. Foto: San Fernando Missing Persons Activist Collective
UREDD: På grunn av den overhengende hevnfaren, var Miriam alltid bevæpnet. Foto: San Fernando Missing Persons Activist Collective

– De kommer til å drepe meg

En gruppe bevæpnede menn tok seg inn i huset hennes og drepte henne med 12 skudd. Hun døde på vei til sykehuset, skriver New York Times.

Bare uker før Miriam ble drept, skal hun ifølge Proceso ha sagt dette til en nær venn:

– De kommer til å drepe meg en dag. Det er jeg sikker på.

Mens hun jaktet på datterens drapsmann, grunnla hun den den lokale organisasjonen San Fernando Missing Persons Activists Collective (SFMPAC).

Målet var å gi andre familier mulighet til å finne slektninger som er blitt kidnappet eller drept av narkokartellene.

Hele 600 familier jobber nå sammen i organisasjonen for å søke etter sine kjære som har forsvunnet i Mexicos blodige narkotikakrig.

– Miriam fortalte oss at hun var ufullstendig, og at selv om hun hadde funnet datteren sin, kom ingenting til å noensinne bli normalt igjen for henne. Derfor fortsatte hun kampen, sier Graciela Perez i organisasjonen til BBC.

Alltid bevæpnet

Miriam visste at hun satte seg selv i livsfare, og var ifølge Proceso alltid på vakt, og alltid bevæpnet.

Hun klarte blant annet å avverge et kidnappingsforsøk på ektemannen, og hun la seg på hjul etter gjengmedlemmene samtidig som hun varslet den meksikanske hæren, som lyktes med å pågripe mennene.

Én av mennene hun avslørte som datterens drapsmann klarte på et tidspunkt å rømme fra fengselet, og Miriam ba myndighetene om ekstra vakthold fordi hun fryktet for sitt eget liv.

Politiet skal ha ignorert forespørselen, skriver BBC.

Under en pressekonferanse like etter at hun ble drept, påsto statsadvokat Irving Barrios at Miriam fikk ekstra beskyttelse, og at politiet besøkte huset hennes tre ganger om dagen.

Familien hennes nekter for at dette har skjedd.

Krever bred etterforskning

Drapet på Miriam har medført at den meksikanske regjeringen har fått massiv kritikk for å ikke gå hardt nok ut mot narkokartellene.

Den meksikanske menneskerettighetskommisjonen krever nå at det igangsettes bred etterforskning.

– Hun var en modig person som bekymret seg for andre, og som hadde sine meningers mot, sier Giovanni Barrios Moreno i SFMPAC.

I 2008 ble Morenos sønn kidnappet, og siden har ingen sett ham.

Erklærte krig

– Dette er et bevis på de ikke-eksisterende sikkerhetsforholdene i Tamaulipas, kombinert med myndighetenes manglende vilje til å beskytte oss, sier han om drapet på Miriam.

For 11 år siden erklærte meksikanske myndigheter en krig mot organisert kriminalitet.

BBC Mundo skriver at rundt 150.000 mennesker har blitt drept og mer enn 30.000 har blitt kidnappet siden den gang.